Oneștenii care, în locul cafelei clasice, la ibric, își făcuseră un obicei din a consuma această băutură de la automatul din colț, au remarcat că prețul este mai mare cu 50 la sută, sau chiar s-a dublat, după ce agregatele respective au fost îndepărtate de pe domeniul public, în urma unei directive a autorităților locale.

Dacă până acum cafeaua costa 1 leu/paharul, acum oneștenii plătesc pentru aceeași bătură cel puțin 1,5 lei.

“Față de cât a crescut abonamentul la parcări, asta este pistol cu apă! Dar chiar și așa, eu tot n-am înțeles cu ce deranjau acele aparate?! S-a vorbit despre sănătate, dar ele (n.r. – automatele de cafea) nu au dispărut cu totul, doar ce au fost mutate din fața chioșcurilor în interior. E același drac!”, a comentat un tânăr.

Când au dispus interzicerea automatelor de cafea de pe străzi (multe dintre ele se aflau în apropierea unităților de învățământ), autoritățile oneștene au avut în vedere faptul că această băutură a început să fie consumată de la vârste tot mai mici, iar de cele mai multe ori copiii ignoră doza zilnică maximă de cofeină recomandată, mai ales că aceasta se găsește în multe alte surse, de la cafea și ciocolată, până la energizante și băuturi răcoritoare.

În plus, despre cafeaua din automate consumatorii nu au absolut nicio informație (lipsesc cu desăvârșire informațiile privind ingredientele, valorile nutriționale, cantitatea de zahăr sau de cofeină), de multe ori laptele fiind de fapt un înlocuitor, produs vegetal.

“Ca mamă înțeleg foarte bine această măsură, fiindcă sunt conștientă asupra riscurilor la care sunt supuși copiii noștri. Pe de altă parte, cine îi poate împiedica pe copii să mai cumpere astfel de prostii?! Acum, că aparatele nu mai pot fi manevrate direct de copii, poate că ar trebui să li se interzică vânzătorilor să le dea cafea minorilor, ca în cazul țigărilor.

Bine, acum știm cu toții că sunt o groază de chioșcuri care vând țigări la bucată minorilor în ciuda restricțiilor existente, chiar nu știu ce ar trebui făcut, cine ar trebui să-i controleze pe comercianți. Dar ați văzut și dumneavoastră că efectul este zero, doar au scumpit cafeaua și atât! Dar ce nu se scumpește în țara asta!? ”, a spus o doamnă care tocmai își lua o cafea de la unul din chioșcurile de la Capucini.

Creșterea prețului cafelei de la automate a fost determinată de faptul că proprietarii acestor agregate plătesc o chirie mai mare de când ele au fost mutate de pe domeniul public în interiorului chioșcurilor.