De cele mai multe ori se întâmplă ca șoferii implicați într-un accident rutier să aștepte și câteva luni bune până să-și vadă mașina reparată, companiile de asigurări întârziind întocmirea dosarelor din cauza volumului mare de asigurați RCA.

Soluția aflată la îndemâna șoferilor care doresc să se proteje în fața riscului de a sta cu mașina pe dreapta timp îndelungat – ceea ce le restrânge mult posibilitatea de deplasare – este Răspunderea Civilă Auto (RCA) cu decontare directă, un fel de mini CASCO.

“Decontarea directă permite ca în cazul unui accident de vehicule, partea vătămată să-și primească despăgubirea de la propriul asigurator RCA și să nu mai aștepte despăgubirea de la asiguratorul RCA al părții vinovate. Practic, clauza de decontare directă la asigurările RCA te scapă de multe drumuri în caz de accident”, ne-a declarat  Cătălin Burniche (foto mic 1), administrator IDEAL ASIGURĂRI Onești (B-dul Oituz nr. 8, clădirea Protocol și la parterul Complexului Mera, din sensul giratoriu Gară).

Același lucru îl spune și Florin Boboc (foto mic 2), asistent în brokeraj la Transilvania Broker (B-dul Oituz nr. 15, lângă Alpha Bank și str. Mercur nr. 4): “Decontarea directă îți oferă un avantaj foarte important: lucrezi direct cu asiguratorul tău, în care ai încredere. Dacă ești implicat într-un accident de a cărui producere nu ești vinovat, reparația mașinii se face direct pe RCA-ul tău.

O poliță de asigurare cu decontare directă este ceva mai mare la preț decât asigurarea clasică RCA (dacă optezi pentru decontarea direct, poți plăti în plus câteva zeci de lei sau, după caz, câteva sute de lei, pe lângă costul poliței RCA) și trebuie încheiată odată cu asigurarea RCA (achiziția ulterioară a decontării directe nu este permisă).

Cum se procedează în cazul unui accident în cazul se dorește folosirea decontării directe? Trebuie notificat asiguratorul tău RCA cu privire la producerea accidentului în termen de 5 zile lucrătoare, respectându-se însă unele condiții (detalii despre acestea obțineți la adresele din text).