UPDATE – 20.59: MĂSURI DISPUSE DE POMPIERII BĂCĂUANI PENTRU SPRIJINUL POPULAŢIEI

Astăzi, începând cu ora 11:00, până joi la ora 21:00, judeţul Bacău se află sub atenționare de COD GALBEN care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate.

Totodată, de la ora 16.00, până mâine la ora 10.00, județul Bacău se va afla sub incidența avertizării COD PORTOCALIU, caracterizat de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități importante de apă pe arii extinse, cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

Începând cu ora 12:00, pompierii din cadrul cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău desfăşoară misiuni de monitorizare pe cursurile de apă, în zonele cunoscute cu risc de inundaţii. Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționăriilor toate comitetele locale pentru situații de urgență.

De asemenea, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în județele aflate sub avertizare de COD PORTOCALIU, din ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a fost dislocat câte un detașament operativ care va încadra tehnică destinată intervenției la inundații.

Astfel, 10 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Uregenţă “Podul Înalt” al Judeţului Vaslui au venit în sprijinul pompierilor salvatori băcăuani cu un camion pentru transportul tehnicii de intervenţie, două motopompe transportabile, o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții.

Totodată, la nivelul subunităţilor subordonate ISUJ Bacău, au fost suplimentate forţele de intervenţie. Situația la nivel judeţean este atent monitorizată de către Centrul Operațional Judeţean din cadrul ISUJ Bacău, dar şi de Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei care a fost operaţionalizat cu ora 16:00.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din această după-amiază – vânt puternic însoțit de descărcări electrice și precipitații atmosferice – șapte localități au rămas fără curent electric, iar Oneștiul și comunele Nicolae Bălcescu și Valea Seacă au fost afectate parțial.

Potrivit informării venite din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean (ISUJ) Bacău, la ora 13.00 erau afectate în urma fenomenelor meteorologice extreme la nivelul județului un număr de 10 localități – 2.891 de consumatori, 2 linii electrice și 29 de posturi de transformare.

Localitățile afectate total: Buciumi, Gutinaș, Rădeana, Bogdana, Negoiești, Borzești, Galbeni. Parțial sunt afectate de lipsa curentului electric localitățile Onești, N. Bălcescu și Valea Seacă.

Meteorologii au emis COD PORTOCALIU de vânt și descărcări electrice în județul Bacău și în alte patru județe din țară (Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea) până mâine, joi 21 septembrie, la ora 10.00.