La data de 10 iunie a.c, în jurul orei 18.30, poliţiştii Biroului Rutier au efectuat cercetări pentru a stabili împrejurările producerii unui eveniment rutier în urma căruia o persoană a necesitat îngrijiri medicale.

În urma primelor verificări s-a stabilit că o tânără de 17 ani, din comuna Sărata, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe drumul sătesc, pe fondul neatenţiei a intrat în coliziune cu un autoturism, staţionat pe partea dreaptă a carosabilului.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a tinerei care a fost transportată la spital. Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Recomandările polițiștilor pentru persoanele care se deplasează cu bicicleta:

Echipați-vă corespunzător și respectați regulile de circulație atât pentru siguranța dumneavoastră cât și a celorlalți participanți la trafic! Nu circulați cu bicicleta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Este necesar ca bicicleta să aibă în dotare un dispozitiv de frânare eficace, cu sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Totodată, trebuie dotată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Pentru un plus de siguranță, le recomandăm bicicliștilor să poarte cască de protecție omologată, iar, în mod obligatoriu, pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, mai ales pe timp de vreme rea sau pe timpul nopții.

Totodată, înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceți viteza, asigurați-vă temeinic și acordați prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea oricărei manevre în trafic. Circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

Când circulați pe bicicletă, nu traversați strada pe trecerile pentru pietoni! Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Nu transportați și nu tractați orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic. (sursa: IPJ Bacău)