Varianta pe care au mai luat-o în calcul autoritățile române, Autostrada Tg. Mureș – Iași, nu este agreată de Banca Europeană de Investiții (BEI), din cauza costurilor foarte ridicate.

Șansele ca legătura rutieră rapidă între Moldova și Ardeal să se facă pe ruta Iași – Bacău – Onești – Brașov sunt tot mai mari. Potrivit economica.net, care citează surse din Ministerul Transporturilor, proiectul Autostrăzii Tg. Mureș – Iași (A8) este considerat prea scump, fapt pentru care oficialii BEI le-au cerut autorităților române să prezinte alternative. Una dintre aceste alternative, Autostrada Iași – Bacău – Onești – Brașov, care a fost promovată intens de ultimul ministru al Transporturilor din Cabinetul Tudose – Felix Stroe – este una dintre aceste alternative și cea mai la îndemână.

“BEI nu este convinsă că poate finanţa A8, care ar costa nouă miliarde de euro. A cerut să ne gândim la alternative, pentru că nu se justifică pe studiile de trafic”, au declarat surse din cadrul MT, pentru economica.net.

De altfel, mai scriu jurnaliștii de la economica.net, luna aceasta a încetat contractul privind actualizarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș – Ditrău din A8, semnat în 2015.