Parcometrele achiziționate de Primăria Onești și devenite celebre după ce au apărut la televizor, pe un post național, urmare a unei inscripții greșite – “ATUTOMAT de plată” – au fost demontate și expediate firmei furnizoare.

Poate că aparatele ar fi fost păstrate de autorități, dacă în afara inscripției respective nu s-ar fi descoperit, în cadrul recepției finale, multe alte neconformități.

Ele au venit ambalate, foliate, și au fost desfăcute fiecare la locul unde au fost montate. Din verificările ulterioare amănunțite, s-a constatat că prezentau foarte multe neconformități, cum ar fi suduri lipsă – vă vine sau nu să credeți, dar se vedea prin ele! – sistemul de fixare pe soclu era inutilizabil și multe altele. Inscripția greșită a fost ultimul lucru la care ne-am uitat, pentru că această neconformitate s-ar fi remedia cel mai ușor.

Din acest motiv, am luat decizia de a returna aparatele firmei care ni le-a livrat. Recepția parcometrelor trebuia făcută după punerea lor în funcțiune, dar nu a mai fost cazul, la câte neconformități s-au constatat. Prin urmare, le-am returnat și am reținut garanția de bună execuție, în jur de 6-7.000 de lei cred. Precizez că Primăria Onești nu a apucat să plătească parcometrele”, ne-a explicat city-managerul Oneștiului, Bogdan Vasiloiu.

Firma care livrase parcometrele cu probleme este din Iași.

Deși parcometrele au fost returnate, administrația publică locală nu a renunțat la ideea de a monta astfel de aparate, urmând să reia procedura de achiziție publică.

În total, urmează a fi montate șapte astfel de parcometre, în zonele comerciale cele mai aglomerate, după cum urmează:

  • 3 terminale pe Bulevardul Oituz 19-23 (zona în care vor acționa pleacă din dreptul magazinului Victoria Shopping Center și se termină în dreptul cinematografului Oituz);
  • 1 terminal pe Republicii nr. 66 (în parcarea din fața magazinului PPT);
  • 3 terminale la Piața Agroalimentară (pe strada Cașinului 1-3 și pe strada cu sens unic care face legătura între străzile George Bacovia și Cașinului).

Sistemele de parcare On-Street, care urmează să fi implementate la Onești, după o tentativă eșuată, există deja în foarte multe localități din țară și și-au dovedit deja eficiența.