Chiar dacă au recepționat un număr foarte mare de CV-uri (peste 1.200), reprezentanții Autoliv ar putea să nu poată dispune chiar atât de ușor de toată forța de muncă necesară deschiderii unității de producție de la Onești, în condițiile în care oneștenii se arată mai degrabă reticenți ideii de a merge la specializare la Sfântu Gheorghe.

Problemele apar ca urmare a faptului că mulți dintre cei care și-a depus CV-uri au deja un loc de muncă, iar acestora le este aproape imposibil să părăsească orașul pe toată perioada stagiului de pregătire la care sunt chemați (se vorbește că stagiul de specializare de la Sfântul Gheorghe ar urma să dureze în jur de două luni, de la începutul lui ianuarie până în prima parte a lunii martie).

“Eu mi-aș dori să ajung la Sfântu Gheeorghe, chiar doresc să văd despre ce este vorba, fiindcă am auzit tot felul de păreri, dar nu știu dacă o să și reușesc. Mă gândeam să-mi iau un concediu fără plată, dar, chiar și așa, nu știu dacă este posibil să lipsesc atâta timp. Pe de altă parte, și dacă aș ajunge la specializare s-ar putea să constat că e ceva ce nu mi se potrivește, și atunci renunț eu. E destul de complicat, vă spun eu! Și nu sunt eu singurul care se teme că ar putea lua o decizie greșită. Știți cum se zice: nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard!, ne-a spus un domn, care a păstrat secret locul de muncă actual: “Mai citește șeful articolul ăsta și intră la idei! Lăsați că e mai bine așa”.

O tânără care a stat și ea față în față cu reprezentanții Autoliv are fix aceeași problemă: “Eu am acum un salariu de o mie de lei pe lună, în mână. Nu sunt bani mulți, dar dacă îi pierd și pe ăștia e vai și-amar! Am doi copii acasă, soțul nu are nici el un salariu cine știe ce, abia ne descurcăm chiar și în condițiile astea. La noi în familie imediat s-ar simți dacă ar rămâne unul dintre noi fără serviciu. E cam riscant să îmi dau demisia de la serviciul pe care îl am acum, ca să mă duc la specializare!”.

Dar nu chiar toată lumea pleacă la drum cu idei preconcepute. “Eu sunt dispus să merg la specializare, nu-mi pasă ce o să fie mai departe. Îmi asum riscul, și așa am un serviciu de rahat! Dar vă spun eu, treaba o să fie bună, așa simt!, a mărturisit un bărbat trecut de 40 de ani.

Nu se cunoaște deocamdată câți oneșteni ar urma să ajungă la specializare la Sfântu Gheorghe, ci doar faptul că cei care se vor califica la locul de muncă în județul vecin vor trebui apoi să-i învețe meserie pe oneștenii care vor lucra la fabrica din Onești. Oneștenii selectați de Autoliv în vederea specializării vor sta la Sfântu Gheorghe de luni până vineri, week-end-urile urmând să și le petreacă acasă. Transportul, cazarea și masa pe perioada specializării vor fi asigurate de către viitorul angajator.