În perioada 18 – 24 septembrie a.c., polițiștii rutieri din județul Bacău au acționat pentru creşterea gradului de siguranță pe drumurile publice.

Polițiștii au efectuat controale în trafic, pe raza întregului judeţ, atât în mediul urban, cât şi rural, vizând depistarea şi sancţionarea abaterilor frecvent generatoare de accidente rutiere, având ca principale obiective combaterea neacordării priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept şi pietonilor aflaţi în traversarea regulamentară a drumului public, impunerea respectării normelor rutiere de către pietoni, respectarea normelor rutiere de către biciclişti, impunerea respectării regimului legal de viteză şi creşterea vizibilităţii poliţiei rutiere, prin prezenţa activă a lucrătorilor pe sectoarele de drum cu risc rutier ridicat.

În urma activităților de depistare şi tragere la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei, polițiștii au constatat 1178 de abateri la regimul rutier şi au aplicat 340 sancţiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 95 sancţiuni contravenţionale pentru pietoni şi 61 pentru biciclişti.

Ca măsură complementară, polițiștii au reţinut 69 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi 7 certificate de înmatriculare. Exemple semnificative:

La data de 24 septembrie a.c., în jurul orei 21:00, pe DN2, pe strada Bacăului din Oneşti, a fost depistat un bărbat de 27 de ani, din Târgu Ocna în timp ce conducea un autovehicul, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării bărbatului cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat şi a fost condus la Spitalul Oneşti, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

La data de 23 septembrie a.c., în jurul orei 24:00, pe DN2, pe Bulevardul Unirii din municipiul Bacău, a fost depistat un bărbat de 24 de ani, din comuna Horgeşti, în timp ce conducea un autovehicul, cu număr de înmatriculare provizoriu, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată.

În urma testării bărbatului cu aparatul etilotest, acesta a indicat o valoare negativă. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

La data de 24 septembrie a.c., pe DJ 119 D, a fost depistat un bărbat de 39 de ani, din comuna Orbeni, în timp ce conducea un autovehicul, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării bărbatului cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat şi a fost condus la Spitalul Municipal Adjud, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Reamintim că, zilnic, polițiștii acționează pentru monitorizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor de circulație.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău