Ce a mai rămas din fosta Rafinăria Dărmănești – terenuri, construcții, mijloace fixe, mobilier, bunuri și materiale, produse reziduale stocate pe amplasament, licențe, etc – au fost scoase la vânzare de către Casa de Insolvență Transilvania (CITR).

CITR filiala București este lichidatorul judiciar al Petrochemical Trading SRL, societate care deține societatea Rafinăria Dărmănești, iar licitația este pe 12 septembrie 2018, la ora 15.00.

Nu este prima dată când CITR scoate la vânzare activele care au mai rămas din Rafinăria Dărmănești.

Pe 11 iulie a.c., aceleași active fuseseră scoase la vânzare prin licitație publică competitivă cu strigare cu preț în urcare, prețul de pornire fiind de aproape 17 milioane de lei, fără TVA, dar nu s-a găsit niciun cumpărător.

De această dată, activele Rafinăriei Dărmănești sunt scoase la vânzare de către lichidatorul judiciar la prețul de 11.736.478 de lei fără TVA, cu aproape 5 milioane de lei mai puțin.

Rafinăria Dărmănești a fost fondată în 1949 (prin mutarea unei rafinării construită în 1895 în Moinești) și a fost singura uzină de cocs acicular (folosit la fabricarea de electrozi pentru topitoriile de metal) din Europa și una dintre cele opt ale lumii. Între 1997 – 2000 rafinăria a funcționat parțial, iar în anul 2000 a fost privatizată. În 1999, Corneliu Iacobov, prin firma Imperial Oil, a cumpărat 70% din acțiunile rafinăriei, dar în 2003 aceasta a intrat în faliment.

În anul 2007 rafinăria a fost cumpărată de RAFO Onești, însă în 2013 a început dezmembrarea și vinderea instalațiilor de depozitare la fier vechi. Instalațiile de rafinare sunt în curs de dezmembrare, iar următorul pas este demolarea parcului de rezervoare, împreună cu termocentrala.