Anumite produse aflate astăzi pe rafturile market-urilor îi vor costa pe români mai mulți bani, pentru că pe lângă prețul produsului în sine va fi necesar să fie plătit și prețul ambalajului. Este vorba despre ambalajele primare reutilizabile.  

Chestiunea e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a Legii nr. 249/2015, pus recent în dezbatere la Ministerul Mediului și care se va aplica după ce este aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro.

Garanția pe ambalaj ar urma să fie în valoare de 2 lei.

Prin această prevedere se urmărește o mai bună valorificare și reciclare a deșeurilor de ambalaje primare, pentru că la un cost de 2 lei/ambalaj este de presupus că românii vor renunța să mai arunce sticlele pe unde apucă (metehne greu de corectat, albiile râurilor sunt pline de astfel de deșeuri!).

Market-urile au și ele anumite obligații, după ce vor fi intrat în vigoare a aceste prevederi: “Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, mai precizează sursa citată, citând din proiectul OUG în dezbatere.

Acest sistem de garanție, care funcționează și astăzi în cazul câtorva produse, va fi practic extins.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Executiv și