Problema câinilor fără stăpân este departe de a se fi rezolvat la Onești, chiar dacă autoritățile locale au amenajat un padoc modern, lângă Obor, care poate adăposti aproape 600 de maidanezi.

Adăpostul a ajuns însă la capacitate maximă, fapt pentru care serviciul de ecarisaj din cadrul DPP nu mai poate ridica maidanezii de pe străzile Oneștiul, numărul acestora înregistrând o creștere în ultima perioadă.

Primarul Nicolae Gnatiuc face un apel către ONG-urile de profil și către cetățenii interesați să propună soluții pentru rezolvarea situației.

În noiembrie, Primăria Onești s-a oferit să pună la dispoziție unui ONG de profil un teren pe care să fie amenajat un padoc, dar lucrurile nu au mai evoluat deloc din acel moment.

“Urmare a atacurilor lansate la adresa mea în mediul online, în luna noiembrie 2017 am organizat o întâlnire publică pe tema câinilor fără stăpân. Deoarece încă de la momentul respectiv adăpostul aflat în administrarea SC DPP SA Oneşti atinsese capacitate maximă de găzduire deşi fusese îmbunătăţit recent cu un padoc cu o capacitate de 330 de locuri (ajungand la o capacitate totală de peste 580 de locuri), am supus spre analiză celor prezenţi două soluţii: o primă variantă, rezultată în urma discuțiilor purtate cu medicul veterinar şi urmărind modul de acţiune din alte adăposturi din ţară, ar fi fost eutanasierea câinilor bolnavi incurabil; a doua soluție care ar fi putut rezolva această problemă stringentă a fost darea în folosință, cu titlu gratuit, a unei suprafețe de teren unde o asociație de protecție a animalelor să ridice și să administreze un adăpost pentru câinii fără stăpân.

Atât de vocale și de active când a fost vorba să arate cu degetul și să lanseze acuze fără acoperire atunci când ar fi trebuit să realizeze ceva cu adevărat important pentru binele acestor animale, ONG-urile s-au făcut „nevăzute” iar ideea de a a-şi ridica propriul adăpost pe o suprafaţă de teren pusă la dispoziţie cu titlu gratuit de către primărie fiind, se pare, abandonată.

In momentul de față, după cum se poate vedea, numărul câinilor fără stăpân continuă să crească, iar activitatea de capturare este îngreunată de legislația în vigoare, adăpostul atingând capacitatea maximă de cazare!

Rămân în continuare preocupat de rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme a comunității noastre și fac apel încă o data la înţelegerea cetăţenilor şi a ONG-urilor de profil, aștept alături de mine orice parte interesată, cu soluții viabile pentru buna îngrijire a acestor câini, aşezând însă pe prim plan siguranţa cetăţenilor!”, a scris Nicolae Gantiuc, pe Facebook.