Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 330 în județul Bacău, de la izbucnirea pandemiei, iar în acest context europarlamentarul Dragoș Benea atrage atenția că este vitală punerea în funcțiune a echipamentului de plasmafereză aflat în dotarea Centrului Județean de Transfuzii Bacău.

“S-a dovedit că tratamentul cu plasmă vitală dă rezultate împotriva Covid19, dar în Bacău nu-l putem aplica, deși Centrul județean de Transfuzii are echipament de plasmafereză, primit la 30 aprilie, în urma unei donații obținute de Consiliul Județean.

Există donatori de sânge identificați (pacienți de Covid19 vindecați), Centrul de transfuzii dispune de echipamentul respectiv, dar DSP și Prefectura Bacău au „uitat” să asigure personalul medical necesar operării aparatului!”, menționează Dragoș Benea, într-o postare pe Facebook.

La mijlocul lunii trecute, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, semna ordinul prin care pacienții români infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică, să fie tratați cu plasma colectată de la pacienții vindecați, care teoretic au dezvoltat anticorpi.

“GRĂBIȚI asigurarea personalului medical necesar, pentru că și instruirea acestuia va dura 2-3 zile. Nu mai e timp de pierdut și tratamentul cu plasmă vitală trebuie aplicat și în Bacău!”, mai precizează Benea.