RAFO stă oprită de mai mulți ani, după ce în tot acest timp niciunul dintre “acționarii” pe care i-a avut societatea oneșteană nu a găsit resursele financiare necesare repornirii activității. Din iulie 2016, pachetul majoritar de acțiuni este deținut de compania belgiană Result-4-You.

În acest context, Ion Marian, liderul salariaților RAFO (câți au mai rămas, nu mai mult de o mână de oameni) a trimis un memoriu către Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

În cadrul acestui memoriu, Ion Marian laudă “efortul financiar” depus de Petrochemical Holding GmbH (compania controlată de oligarhul rus Iakov Goldovskiy și care a vândut pachetul majoritar de acțiuni, în urmă cu un an, către Anders Capital – firmă de apartament înființată la Viena de cetățeanul moldovean Vitalie Cebanu) și menționează că actualul proprietar al RAFO – belgienii de la Result-4-You “nu au inițiat nici un plan de reorganizare”.

Mai mult decât atât, Ioan Marian subliniază faptul că “practic, din iulie 2016 acești noi acționari (n.r. – care au cumpărat pachetul majoritar în iulie 2016) nu au venit niciodată la RAFO, în mod cert nu au avut și nu au nicio intenție de a iniția un plan de reorganizare, dar în mod categoric au alte interese, o plăcere și ambiție de a ține cât mai mult timp blocată orice intenție de dezvoltare și repornire a unității prin posibili alți investitori, au sfidat și sfidează prin comportamentul lor pe cei 400 de salariați, comunitate și chiar instituțiile statului”.

Care sunt cerințele lui Ion Marian adresate prim-ministrului Grindeanu, exprimate în numele salariaților RAFO

“Față de situația prezentată și plecând de la faptul ca RAFO încă există și în jurul ei forță de muncă specializată pentru ramura de Petrochimie, dar și multă sărăcie, venim cu următoarele solicitări rugăminți către dumneavoastră și membrii Guvernului:

  • Realizarea unei analize urgente și punctuale de către reprezentanții Guvernului ( Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor) cu situația juridică, economică, tehnică și patrimonială a societății RAFO și unităților din zona industrială Borzești pentru a se constata care mai sunt șansele de reactivare.
  • Prezentarea reală a unității RAFO și a unităților din zonă prin ministerele Dezvoltării, Energiei și Externe către diverși investitori externi care ar putea auzi prin vocea celor trei ministere și a Guvernului României date reale despre RAFO și Platforma Borzești.
  • Găsirea unor căi legale de a forța pe actualii presupuși acționari (creditori majoritari) să inițieze un plan concret de reorganizare, sau în perioada de timp hotărâtă pentru continuarea perioadei de observație ( până la 08.06.2017) să vândă pachetul majoritar de acțiuni respectând procedurile legale din România dacă nu pot susține financiar un plan de reorganizare.

Dacă nimeni nu va interveni în această scurtă perioadă, șansele ca RAFO să mai existe și pe lângă ea și multe unități se reduc”, se arată în memoriul trimis prim-ministrului Grindeanu de Ion Marian.