Ieri, 10 octombrie a.c., pe raza comunei Coţofăneşti s-a produs un accident de circulație soldat cu rănirea a două persoane.

Din verificările efectuate de polițiștii ajunși la locul evenimentului s-a stabilit că, în timp ce un tânăr de 19 ani, din localitatea Coţofăneşti se deplasa cu un atelaj hipo, pe DJ 119 G, tractat de două cabaline însoţite de un mânz dezlegat, ar fi pierdut controlul vehiculului, iar o femeie de 44 de ani, din atelaj, a căzut pe carosabil.

Totodată, mânzul care însoţea atelajul a accidentat o femeie de 75 de ani, care se deplasa regulamentar pe marginea drumului, în calitate de pieton.

Din accident a rezultat vătămarea corporală a pietonului şi a femeii din atelaj, ambele fiind transportate la cea mai apropiată unitate spitalicească.

Conducătorul atelajului nu se afla sub influenţa alcoolului. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Recomandări pentru pietoni:

Pentru a reduce gradul de implicare în accidente de circulație, pietonii sunt sfătuiți să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către ceilalţi participanţi la traficul rutier.

Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi întrucât drumul cel mai scurt reduce timpul de expunere la pericol! Oferiți-le șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare! În condiții de vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte, pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Recomandări pentru conducătorii de atelaje:

Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat să cunoască şi să respecte semnificaţia semnalelor, indicatoarelor şi marcajelor rutiere şi să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, este obligat să oprească sau să staţioneze numai pe acostament, iar în lipsa acestuia în afara părţii carosabile.

Pe timpul opririi animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă.

Se interzice conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală:

– Să circule fără să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul aplicată plăcuţa cu numărul de înregistrare;

– Să conducă în timp ce sunt sub influenţa băuturilor alcoolice;

– Să schimbe direcţia de mers fără a semnaliza cu braţul şi a se asigura că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării;

– Să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără ca vehiculul pe care îl conduce să fie echipat corespunzător;

– Să transporte obiecte ce depăşesc în lungime, lăţime sau înălţime vehiculul, dacă încărcătura nu este semnalizată corespunzător;

– Să circule cu animale ce însoţesc vehiculul dacă acestea nu sunt legate la partea din spate sau cât mai aproape de partea dreaptă a vehiculului;

– Să transporte în vehicule persoane aflate în picioare sau să abandoneze vehiculele pe drumurile publice.(sursa: IPJ Bacău; foto: arhivă)