La data de 11 iunie a.c., în jurul orei 13.00, poliţiştii din Oneşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că o bătrână de 86 de ani, din comuna Bârsăneşti a fost victima unui eveniment rutier, iar conducătorul auto implicat a părăsit locul accidentului.

Din primele verificări efectuate la faţa locului a rezultat faptul că, în timp ce bătrâna se deplasa pe strada George Bacovia, a fost surprinsă şi accidentată de un autovehicul al cărui conducător auto a părăsit locul accidentului. Victima a fost transportată la Spitalul Oneşti pentru îngrijiri medicale.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au reuşit identificarea conducătorului auto în cauză, respectiv un tânăr de 20 de ani, din comuna Buciumi, care în timp ce conducea un autoturism pe strada George Bacovia din Oneşti nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea manevrei de mers înapoi şi a acroşat bătrâna de 86 de ani.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, acesta a indicat valoarea de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat şi i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei.

Potrivit prevederilor O.U.G 195/2002, conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

Totodată, potrivit prevederilor Noului Cod Penal, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Sursa: IPJ Bacău