Fostul lider cubanez Fidel Castro s-a stins din viață, vineri seară, la vârsta de 90 de ani. Fidel Castro s-a aflat în fruntea țării timp de 49 de ani, până în 2008, când i-a predat puterea fratelui său, Raul.

Cât timp s-a aflat la putere, Fidel Castro a impus în Cuba un regim dictatorial, după ce, ca revoluționar cubanez, el însuși a participat și mai apoi a a declanșat acțiuni de protest împotriva regimului de atunci, care au dus la răsturnarea altei dictaturi – a lui Fulgencio Batista – în 1959. Castro a contribuit după aceea la transformarea țării sale în primul stat comunist din emisfera vestică.

În 1953, Fidel Castro a condus o mișcare de protest împotriva președintelui de atunci, Fulgencio Batista, și a fost arestat, acuzat și condamnat la 15 ani de închisoare. A fost eliberat în mai 1955 și a plecat în exil în Mexic și Statele Unite, unde a format Mișcarea 26 Iulie.

S-a întors în Cuba cu un număr de exilați, navigând clandestin din Mexic în Cuba și a declanșat noi acțiuni împotriva regimului cubanez de atunci. În ziua de 1 Ianuarie 1959, președintele Batista a fugit din țară, iar forțele lui Castro au cucerit definitiv capitala Havana.

Castro a fost mai întâi premier al Cubei până în 1976, după care a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro a stat la conducerea statului cubanez timp de 49 de ani, având un foarte dezvoltat cult al personalității, care s-a reflectat adesea prin discursuri lungi de câteva ore.

Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și 29 de minute, în data de 29 septembrie 1960. Cel mai lung discurs al său în Cuba a durat 7 ore și 10 minute, în anul 1986, în Havana, la cel de-al III-lea Congres al Partidului Comunist.

Fidel Castro a fost unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie, asupra vieții sale fiind comise numeroase atentate, toate soldate cu eșec. Fabian Escalante, fostul șef al serviciilor de contrainteligență ale Cubei, cel care a fost împuternicit cu protejarea lui Fidel Castro pe durata celor 49 de ani cât s-a aflat la putere „El Lider Maximo”, a estimat numărul atentatelor la viața lui Castro la 638.

Pe 19 februarie 2008, Fidel Castro a declarat oficial că renunță la putere. În august 2006, în urma unei intervenții chirurgicale, cedase deja, cu titlu interimar, atribuțiile sale fratelui său, Raul.