În vederea prevenirii și combaterii delictelor silvice, dacă există un dubiu cât de mic privind legalitatea unui transport de materiale lemnoase, acest lucru poate fi semnalat de orice cetățean printr-un simplu apel la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) 112.

La nivelul județului Bacău, în primele 10 luni ale anului 2017 s-au înregistrat 32 de astfel de apeluri. În urma cercetărilor efectuate, jumătate dintre aceste transporturi de materiale lemnoase s-a dovedit a fi făcute în afara legii.

“(…) În această perioadă (n.r. în primele 10 luni ale anului 2017), structurile de ordine publică au verificat 32 de cazuri privind transportul ilegal de materiale lemnoase, semnalate prin apelurile S.N.U.A.U 112.

Dintre acestea, 15 au fost confirmate şi astfel, au fost aplicate 15 contravenţii la Legea nr. 171/2010 şi H.G. nr.470/2014, în valoare totală de 29.000 de lei, iar 27 de mc. de material lemnos a fost confiscat, pentru cercetări.

Poliţia Română continuă desfăşurarea acţiunilor în sistem integrat, în baza planurilor naţionale de acţiune, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Bacău.