În lupta cu COVID-19, administrația oneșteană a primit un ajutor însemnat, constând în 10.000 de măști de protecție, din partea oficialităților chineze din Suqian, oraș înfrățit cu Oneștiul. Măștile de protecție venite din China vor fi distribuite instituțiilor din Onești ale căror angajați luptă în prima linie cu noul coronavirus, dar 1.000 vor ajunge și la spitalul din Buhuși, spital suport COVID-19, cum este și spitalul “Sf. Ierarh Dr. Luca”.

“La începutul lunii februarie 2020, când România nu se confrunta cu pandemia de COVID-19, mi-am asumat, printr-un gest de normalitate, să răspundem cererii de ajutor venite din partea oficialităţilor din Suqian, oraş înfrăţit cu Oneştiul.

La acea dată în China numărul infectărilor creştea de la o zi la alta şi se cereau luate măsuri rapide şi am adoptat în Consiliul Local ( mulțumesc consilierilor locali ) o hotărâre prin care am am aprobat un ajutor sub forma a 5.000 de măşti trimise către locuitorii din Suqian.

Am ştiut că voi primi critici (și le-am primit) pentru această decizie, dar mi-am asumat acest lucru bazându-mă pe principiul reciprocităţii, intuind că şi situaţia din România se va agrava şi vom avea la rândul nostru nevoie de ajutor.

Iată că gestul s-a întors şi astăzi am primit 10.000 de măşti ( dublu cât am oferit) din partea municipalităţii din Suqian ca sprijin pentru autorităţile din Oneşti în lupta de combatere a infecţiei cu COVID – 19.

După discuţiile purtate cu , colegii mei ,am hotărât ca maștile sa fie distribuite astfel:

  • Spitalului Municipal – 5.000 buc
  • Staţia de Ambulanţă Oneşti – 500 buc
  • Poliţia Oneşti – 500 buc
  • Jandarmerie – 500 buc
  • Detaşamentul de Pompieri Oneşti – 500 buc
  • Direcţia de Asistenţă Socială – 1.000 buc
  • Medicii de familie din Onesti – 600 măsti
  • SC DPP SA Oneşti – 400 măsti
  • Spitalul Buhuşi (spital suport COVID) 1.000 buc

Mulţumesc pe această cale conducerii municipiului Suqian şi locuitorilor de acolo pentru ajutorul dat, ajutorul lor fiind mai mult decât binevenit în condiţiile în care se pare că DSP, Prefectura şi Guvernul României pasează responsabilitatea dotării cu aparatură şi echipamente medicale pe spatele administraţiilor publice locale şi a cetăţenilor! Împreună suntem mai puternici!”, se arată într-o postare pe Facebook a primarului Nicolae Gnatiuc. (foto: facebook.com/PrimarOnesti)