În intervalul 1 martie – 22 aprilie, în 10 secții de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău au fost realizate 1200 de intervenții chirurgicale, de diferite complexități, separat de activitatea de preluare și tratare a cazurilor de infecție cu virusul Covid19, activitate derulată prin secțiile „Boli infecțioase”.

Doar în luna martie, conform evidențelor SJU Bacău, în cele 10 secții medicale au fost realizate 754 de intervenții chirurgicale, respectiv 446 de intervenții aferente perioadei 1 – 22 aprilie. Zilnic, echipele medicale ale spitalului au executat peste 20 de intervenții chirurgicale, respectând cele mai severe norme de siguranță sanitară. Printre secțiile cu cel mai mare număr de intervenții chirurgicale realizate se numără: chirurgie generală, ortopedie, urologie, chirurgie plastică și ginecologie.

Concomitent, unitățile de primiri urgențe ale SJU au preluat și gestionat medical, în intervalul 1 martie – 22 aprilie, 5465 de cazuri (UPU Adulți), precum și alte 1425 de cazuri aferente UPU Copii. În total, prin cele două unități de primiri urgențe, SJU Bacău a procesat 6890 de cazuri de urgențe medicale.

Menționăm că prin natura activității desfășurate, la nivelul SJU Bacău funcționează secții inexistente la alte unități medicale din județ sau care pot deservi cazuri medicale complexe (Radioterapie, Maternitate – prematuri, Chirurgie plastică – mari arși, Neurochirurgie sau Chirurgie pediatrică).

„Numărul mare de intervenții chirurgicale realizate la SJU Bacău sau de cazuri medicale preluate prin secțiile UPU Adulți și Copii confirmă ceea ce am spus și în alte ocazii: spitalul tratează multe alte situații medicale distincte de cazuistica infecțiilor cu virusul Covid19. Pentru mii de băcăuani, neinfectați cu coronavirus, SJU este spitalul unde acești pacienți caută să-și afle sănătatea. Intervenim în cazuri complexe, inclusiv pe secții care există doar la SJU Bacău, cu tratamente care nu necesită amânare. Nu trebuie să uităm că deși suntem în plină pandemie, celelalte maladii nu au luat pauză. Mulțumesc personalului medical de la SJU, a cărui dedicare exemplară ne face să mergem înainte cu activitatea noastră, în condiții de siguranță și eficiență”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău.