La această dată, în județul Bacău evoluează 3 (trei) focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic în gospodăriile populației din localitățile Răcăciuni, Parava și Letea Veche, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

În data de 19.11.2020 a fost confirmat un focar de Pestă Porcină Africană la porci domestici, în gospodăria populației, în localitatea Ruși-Ciutea, comuna Letea Veche, județul Bacău.

De asemenea sunt active restricțiile pentru 43 cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău.

Încă de la notificarea suspiciunii de boală, pe probele analizate de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

În trasabilitatea bolii, 2 suine au murit iar în cadrul măsurilor de combatere și asanare a bolii, 31 de suine au fost ucise și neutralizate, cu respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare.

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, aflată sub conducerea Prefectului județului Bacău, a adoptat în aceeași zi, la confirmarea bolii, Hotărârea de aprobare a Programelor de măsuri, care se aplică în zonele de restricții pentru Pesta porcină africană. (foto: imagine ilustrativă)