În urma celor două zile de acţiuni desfășurate de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale şi au fost confiscaţi 35 de m.c. de material lemnos, în valoare de peste 9.000 de lei, pentru care nu existau documente legale justificative.

În perioada 06-07 noiembrie a.c., poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul exploatării, circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos. În acest sens, pe lângă campaniile de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la acest domeniu, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică au acţionat cu fermitate şi exigenţă în aplicarea prevederilor legale, sancţionându-i pe cei care încalcă legile silvice.

Activităţile s-au desfăşurat împreună cu specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava şi Direcţiei Silvice Bacău.

Cu ocazia executării acțiunilor au fost verificate 21 de obiective economice şi 38 de mijloace de transport. De asemenea, poliţiştii au confiscat 35,47 mc material lemnos, în valoare de 9.820 de lei. În urma acestor acţiuni, poliţiştii au aplicat 39 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 28.090 de lei .

Reducerea fenomenului tăierilor ilegale şi comiterea de ilegalităţi constând în depozitarea, prelucrarea, comercializarea şi transportul materialului lemnos fără documente de provenienţă, reprezintă un domeniu prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău care continuă desfăşurarea acţiunilor în sistem integrat, în baza planurilor naţionale de acţiune.

Exemple:

Poliţiştii au depistat un bărbat de 38 de ani, din comuna Balcani, care ar fi tăiat ilegal şi sustras de pe proprietatea unui localnic, un număr de 11 arbori, esenţă foioase. Materialul lemnos rezultat, în valoare de 960 de lei a fost confiscat şi predat în custodie proprietarului terenului, un bărbat de 33 de ani. În cauză s-a întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

De asemenea, poliţiştii au depistat cantitatea de 10 m.c. de material lemnos ce era depozitat în faţa locuinţei unui tânăr de 25 de ani, din comuna Zemeş. Tânărul nu a prezentat niciun document legal de provenienţă a lemnului, fapt pentru care a fost sancţionat contravenţional conform Legii 171/2010.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău