Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pe parcursul săptămânii 10-16 iulie, vremea în țară va fi mai întâi caniculară, dar nu se vor mai atinge valorile ridicate de la începutul lunii, când 19 județe și Capitala s-au aflat sub cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic.

În primele trei zile ale săptămânii 10-16 iulie, vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor, după care, începând de joi, vor apărea manifestări specifice instabilității atmosferice.

Chiar dacă în primele trei zile ale săptămânii nu se vor mai înregistra valorile extreme de la începutul lunii, luni și marți vremea va fi foarte călduroasă în toată țara, disconfortul termic menținându-se accentuat.

Va fi caniculă marți după-amiaza în jumătatea de sud-vest a țării, unde frecvent se înregistrează maxime de 35 — 37 de grade Celsius, iar în Banat în jurul valorii de 38 de grade Celsius.

“După această perioada caniculară vom avea și manifestări specifice instabilității atmosferice. Astfel, în sud și sud-estul țării pe parcursul zilei de miercuri va mai fi local caniculă, cu temperaturi maxime care vor urca până în jurul de 37 de grade Celsius, însă în jumătatea nordică a țării și în zonele de deal și de munte, mai ales după-amiaza și seara, vor fi averse, frecvente descărcări electrice și intensificări ale vântului, ce vor putea lua aspect de vijelie. Pe suprafețe mici vor fi căderi de grindină și cantități de apă însemnate. În restul teritoriului, astfel de fenomene vor apărea doar pe arii restrânse.

Joi, vom avea în general o vreme instabilă în toată țara, iar temperaturile vor scădea față de ziua precedentă, astfel că vom mai atinge cel mult 33 de grade Celsius doar în sudul țării. Nu vom mai avea caniculă, iar tendința pentru intervalul 14-17 iulie ar fi ca valorile să fie ușor mai coborâte decât cele normale. De asemenea, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jumătatea vestică a țării”, a declarat, pentru Agerpres, meteorologul de serviciu, Adrian Boariu.