Un videoclip postat pe TikTok a devenit viral după ce un bărbat a arătat cum a încercat să fraudeze sistemul de returnare-garanţie al sticlelor de plastic. Comentariile şi părerile au fost împărţite dar nimeni nu a putut pune la îndoială inventivitatea românului, notează observatornews.ro.

Pe imaginile publicate pe reţeaua socială se observă cum bărbatul a prealuat codul de bare de pe spatele unei sticle eligibile pentru sistemul de reciclare implementat în România de la începutul anului. Apoi, individul copiază codul de bare, îl multiplică şi îl lipeşte pe acelaşi tip de sticle mai vechi care nu au simbolul actual de returnare-garanţie.

Astfel, pentru sticlele vechi pentru care nu a plătit 50 de bani în plus bărbatul poate primi înapoi banii. Unele persoane spun în comentarii că au încercat metoda frauduloasă şi că funcţionează dacă codul de bare este pus pe sticle de aceeaşi mărime.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a comentat fenomenul: „Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piaţă, cei care vor să fraudeze sistemul nu au pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că e un fenomen care nu a luat amploare şi nici nu poate să ia amploare pentru că sistemul are la rândul lui şi o protecţie la fraudă”.

@chirithepirate♬ original sound – Illuminance Media

@chirithepirate♬ sunet original – De Vorba La Cafea 💠

@chirithepirate♬ sunet original – Andrei🤪