Cu toate că fost un an dificil din cauza situației pandemice și Festivalul de datini și obiceiuri strămoșești din orașul Comănești nu s-a putut organiza oficial,  numeroase cete de urși, printre care și renumita Leorda Comănești, au luat inițiativa ca pe data de 30 decembrie să defileze prin centrului  orașului.

Spre bucuria și încântarea publicului care așteptau cu sufletul la gură să îi vadă din nou, „urșii” din Comănești au invadat străzile oraşului, după un an în care au hibernat din cauza pandemiei.

Festivalul de Datini şi Obiceiuri Strămoşeşti de la Comăneşti este un eveniment unic în România, iar atracția principală o reprezintă ”Dansul Urșilor”.

”Dansul Urșilor” se află pe lista de așteptare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial Cultural Imaterial UNESCO.

Dansatorii se pregătesc timp de mai multe luni pentru reprezentația din 30 decembrie, de la an la an tot mai mulți comăneșteni fiind dornici să intre în cetele de urși. În Comănești există o adevărată concurență între cetele de ”urși”, iar mulți doritori se înscriu chiar pe liste de așteptare înainte să fie acceptați. (text și video: Viorel Cîrîc)