Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Bacău s-au aflat în mijlocul cadrelor Centrului Educativ Târgu-Ocna și a minorilor față de care au fost dispuse măsuri educative privative de libertate, ca urmare a comiterii unor infracțiuni.

Zilele trecute, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, în colaborare cu Centrul Educativ Târgu-Ocna au organizat o activitate preventivă, în care elevii Liceului Tehnologic din Onești au avut posibilitatea de a pătrunde într-o instituție specializată în recuperarea minorilor care au comis infracțiuni.

Activitatea a fost gândită ca un schimb de experiență de viață, în care 10 tineri pentru care a fost dispusă pedeapsa privativă de libertate a internării într-un centru educativ au avut curajul de a-și recunoaște greșelile care le-au condus viața pe un astfel de drum. Au fost dezbătute și aspecte care au vizat prevenirea și combaterea violenței, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, precum și prevenirea săvârșirii de infracțiuni.

Toți tinerii participanți la activitate au primit atât din partea polițiștilor, cât și din partea cadrelor centrului educativ, răspunsuri privind anturajul nepotrivit și consecințele comiterii unor fapte ilegale.

La finalul activității, câțiva tineri din centru au dorit să le transmită elevilor mesaje preventive care să îi determine să înțeleagă că educația reprezintă un rol esențial în formarea lor ca viitori adulți, că violența îi poate transforma în infractori și că alegerile și tentațiile nepotrivite îi pot conduce pe un drum greșit.

Întrucât, prevenirea delincvenței juvenile și victimizarea minorilor sunt deziderate ale Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și Centrului Educativ Târgu-Ocna, colaborarea dintre cele două instituții se dovedește a fi de fiecare dată fructuoasă. (sursa: IPJ Bacău; foto: captură video)