„Orașul Onești, de la schițe la realitate. 1962”. Acesta este mesajul scurt care însoțește cele mai noi imagini apărute în spațiul public și care înfățișează municipiul Onești în primii săi ani de viață.

Imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook CINECLIC și prezintă un Onești absolut încântător, în primii săi ani de viață de după Hotărârea Consiliului de Miniștri Nr. 1635, prin care s-a stabilit ca în regiunea Bacău, raionul Târgu Ocna, să se construiască Grupul Industrial Borzești și orașul muncitoresc aferent, Onești.

Zona industrială a fost construită la nord – est de fostul sat Borzești, între calea ferată și râul Trotuș, suprafața ei depășind-o pe cea a celorlalte zone ale orașului. Ca urmare a acestei Hotărâri, din anul 1952, încep să se construiască coloniile pentru muncitorii constructori și apoi s-au săpat temeliile primelor blocuri. Orașul Onești s-a construit în șase etape, etape distincte și azi după stilul construcțiilor.

În prima etapă (1952- 1960) s-a construit pe vatra fostului sat Onești, cartierul Tineretului și Cașin, axat pe două bulevarde, b-dul Republicii și b-dul Oituz, cu o orientare convergentă spre nord-est, la podul de peste Cașin, de unde, în continuare, se face legătura cu gara feroviară.

În etapa a doua (1961-1965), s-a construit primul nucleu masiv, în b-dul Oituz – locuințe, unități comerciale, spital, unități de învățământ – și s-a realizat legătura dintre cartierele din prima etapă cu sectorul ,,Piața Centrală” și b-dul Republicii.

Etapa a treia (1966-1970) a reprezentat un proces de compactare în intervalul dintre râurile Cașin, Trotuș și Oituz și o creștere a orașului pe verticală. Un moment important îl marchează conturarea centrului, prin construcția Casei de Cultură și a hotelului Trotuș.

În etapa a patra (1971-1975), s-a continuat extinderea orașului spre sud -vest, în lungul terasei inferioare a Cașinului, cu ansambluri de blocuri și s-au făcut amenajări pentru deschiderea lucrărilor în cartierul Mărășești. Etapa a cincea (1976-1980), a dus la întregirea cartierului de locuințe de la vest de Casa de Cultură și s-a încheiat cartierul Victor Babeș.

Etapa a șasea (1981-1990), a dus la construirea de locuințe în cartierul Mărășești, pe axa Adjud-Târgu Ocna și se încheie lucrările de modernizare în cartierul Malu. Se urbanizează cartierele Cuciur și Buhoci. Pe șantierele orașului și ale unităților industriale au lucrat și deținuți de drept comun și deținuți politici. Din martie 1965 orașul se numește Gheorghe Gheorghiu-Dej (după liderul comunist al României), iar din 1990, după revoluția anticomunistă, revine la vechea denumire, Onești.

VEZI VIDEO AICI

CINECLIC este o platformă online VoD, lansată la începutul lui 2021, care permite accesul publicului la documentare și filme de lung metraj românești, pe bază de abonament.

Filmele de lung metraj, serialele, piesele de teatru tv, provin din Centrul National al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme institutii cu care noi colaboram. Toate materialele video din arhiva sunt digitalizate la o calitate excepțională  (Ultra HD) și apoi oferite spre vizionare abonatilor.

Conținutul video de pe platformă este disponibil pentru vizionare pe computer prin  intermediul website-ul www.cineclic.ro compatibil cu dispozitive de operare, fixe și mobile, conectate la internet. (foto: captură video)