Imagini foarte rare și spectaculoase cu o femelă râs cu trei pui într-o pădure a Ocolului Silvic Căiuți din cadrul Direcției Silvice Bacău, în filmări realizate de o cameră de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva.
Femelele râs au de obicei doi pui, mult mai rar chiar trei, care rămân în grija mamei până la maturitate, adică la doi ani.
Râsul este cea mai mare felină din Europa, iar pădurile din România adăpostesc una dintre cele mai mari populații de râs de pe continentul nostru.
Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare.
Direcția Silvică Bacău administrează, prin cele 14 ocoale silvice, o suprafață de 202.572 hectare fond forestier, din care 168.029 hectare proprietatea publică a statului, iar 34.543 hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate, administrate pe baze contractuale.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 4,2 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului și păduri aflate în alte forme de proprietate, pe baze contractuale.
Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional. (sursa: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva; credit: Cătălin Ghinoiu / Direcția Silvică Bacău)