Ana Arhip este o adolescentă din Onești, elevă la Colegiul Național “Dimitrie Cantemir”, pasionată de film și de regie, care de curând a participat la Primul Meu Film Documentar (PMFD), unul dintre cele mai bune ateliere de film pentru liceenii din România. “Acum, în toamnă, am văzut că făceau înscrieri online. Am zis <Gata, asta e șansa mea.> Și am fost acceptată. În total am fost 7 participanți din toată țara”, spune Ana, care a participat cu documentarul “Un oraș liniștit”, pe care l-a realizat atrasă fiind de povestea din spatele construcțiilor aflate în paragină.  

“Prima dată am auzit de Primul Meu Film Documentar (PMFD) la festivalul Super de film pentru adolescenți, în cadrul căruia am participat la atelierul de film și am văzut documentarele proiectate la București. Și toți știau de PMFD, e unul dintre cele mai bune ateliere de film pentru liceeni din România. Acum, în toamnă, am văzut că făceau înscrieri online. Am zis “Gata, asta e șansa mea.” Și am fost acceptată. În total am fost 7 participanți din toată țara.

Am început cu niște sesiuni teoretice în care am învățat mult mai multe decât mă așteptam. Și mă refer la etapele de producție ale unui film, aspecte regizorale și de montaj, o mulțime de tehnici, de sfaturi și chiar lecții de viață. A fost extraordinar. Apoi a trebuit să facem un scurt documentar.

Atelierul urma să aibă proiecția în cadrul UrbanEye, un festival de urbanism și arhitectură. Iar pe mine mă atrăgeau deja toate clădirile dărâmate din Onești. Voiam să le aflu povestea, să văd ce au fost și de ce acum nu mai sunt. Era ceva în acel aer misterios care m-a atras.

Am făcut puțină muncă de cercetare înainte să mă apuc, ca înainte de orice documentar. Și ce am aflat despre Onești, despre cum era înainte, în perioada lui de glorie, m-a lăsat mască. Păreau toate doar niște povești în comparație cu orașul pe care îl știam eu. Și contrastul acesta am vrut să îl păstrez și în documentarul final. Contrastul dintre orașul efervescent, zgomotos, de succes, care era odată și cel liniștit, în care nu se mai întâmplă multe, din prezent.

Și am plecat pe teren să iau interviuri și să filmez câteva locuri semnificative. Am avut din nou noroc de super echipă care m-a ajutat și țin să le mulțumesc și pe această cale. A fost tulburător, sincer, să aud atâtea povești și să văd atâtea lucruri. Dar am încercat să păstrez documentarul sincer, să prezint realitatea cum ar fi fost și dacă eu nici nu existam. Nu am căutat explicații pentru ce s-a întâmplat, pentru această ruptură. Eu doar am prezentat-o într-un film.

Nu voi spune acum de ce este Oneștiul un oraș liniștit, voi lăsa spectatorii să vadă acest lucru. Dar așa îl văd eu”, spune Ana. (foto: captură TV)

Nume: Un oraș liniștit

Sinopsis: Onești – un oraș muncitoresc industrial ce a luat naștere în perioada comunistă. Un oraș mic, prietenos și, mai mult decât orice, liniștit.