Cu câteva zile înaintea finalului de an, cetățenii municipiului Onești au primit o grea lovitură, după ce taxa de salubrizare (pentru gunoi) a fost mărită extraordinar de mult, cu circa 50%.
Dacă anul acesta oneșteanul de rând a plătit o taxă de salubrizare de 9,97 lei/lună, anul viitor fiecare locuitor al orașului va trebui să scoată din buzunar pentru gunoi nu mai puțin de 14,27 de lei/lună, ceea ce reprezintă o creștere de 50%!!! (vezi facsimil 1)
Această majorare uluitoare a fost solicitată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Bacău tuturor unităților administrativ-teritoriale membre, pentru a rezolva problemele de funcționalitate ale sistemului de colectare a gunoiului apărute la nivelul județului – pe lanțul Romprest – ADIS – UAT-uri.
Decizia luată, astăzi, de consilierii oneșteni face ca Planul Anual de Evoluție a Tarifelor și Taxelor pentru proiectul “Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în Județul Bacău” să rămână un simplu document, fără nicio valoare. Potrivit Planului, care fusese stabilit încă din 2010, la implementarea proiectului, anul acesta oneștenii ar fi trebuit să plătească pentru gunoi o taxă de 10,20 de lei de persoană.
Practic, valoarea stabilită astăzi – de 14,27 lei/persoană/lună – este mai mare chiar și decât cea prevăzută inițial în Planul Anual de Evoluție a Tarifelor și Taxelor tocmai pentru anul 2032 – și anume 13,83 lei (vezi facsimil 2).
TOTUȘI, DRACUL NU E CHIAR ATÂT DE NEGRU!
Nivelul taxei pentru salubrizare stabilit astăzi pentru Onești nu va fi menținut multă vreme. Reporterii UNU PE TROTUȘ au vorbit cu mai mulți consilieri, iar aceștia sunt convinși că taxa pentru gunoi va scădea la valoarea normală, în cel mai scurt timp, posibil mai devreme de jumătatea anului.
„Există șanse foarte mari ca această taxă să scadă până la jumătatea anului, după ce Primăria va lua măsuri privind numărul de beneficiari ai serviciului, în condițiile în care până în acest moment erau declarați 36.000 de beneficiari, și plăteau doar 27.000. Lucrurile sunt simple, dacă nu am fi fost în orașul ăsta 36.000 de cetățeni, nu s-ar fi strâns atâta gunoi. Este evident că sunt o mulțime de persoane care nu plătesc acest serviciu și trebuie să o facă, ca toți ceilalți. Această taxă s-a adoptat cumva și ca urmare a unui <șantaj> din partea ADIS, dacă pot să spun așa, după ce ni s-a transmis că ni se sistează serviciul de colectare deșeuri dacă nu se iau aceste măsuri.
Trebuie să precizez un aspect important, de la 1 ianuarie se va plăti doar în funcție de cantitatea de deșeuri efectiv colectată, Primăria urmând a avea un reprezentant la rampa de depozitare, pentru a avea controlul cantității. De aceea am afirmat că această taxă este una cu caracter temporar”, ne-a declarat un consilier local.
Comentariile sunt închise.