2023 vine cu venituri mai mari pentru milioane de români. Salariile de la stat, venitul minim pe economie, dar şi pensiile cresc de anul viitor. Veştile ar fi bune, doar că toate aceste majorări nu ţin pasul cu rata inflaţiei, iar traiul e din ce în ce mai greu. 

Bugetarii vor avea, din 2023, salarii mai mari cu 10%. Se vor bucura de bani în plus profesorii, poliţiştii, dar şi personalul auxiliar din învăţământ şi sănătate. Pentru asta, statul ar urma să scoată din buzunar în jur de 3,8 miliarde de lei. Şi venitul minim pe economie creşte, relatează observatornews.ro.

Guvernul a decis ca, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie să crească până la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei. astfel că un angajat va primi în mână 1.863 de lei. De această măsură ar urma să beneficieze peste două milioane de români. 

Gabriel Biriş, expert fiscal: Modul în care a fost reglementat e ridicol. Începând cu 1 ianuarie vom avea surpriza ca cineva care are salariul de 3.100 de lei brut va avea salariul net mai mic decât cineva cu 3.000.

Şi în construcţii vor fi salarii mai mari. Minimul va ajunge la 4.000 de lei brut.

Pensiile cresc și ele din 2023. Punctul de pensie se majorează cu 12,5% şi ajunge de la 1.586 de lei la 1.785 de lei. De această măsură vor beneficia 4,9 milioane de pensionari. 

Toate creşterile de venituri sunt însă diminuate de rata inflaţiei.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România: Anul acesta s-a pierdut putere de cumpărare, lucru care va avea efecte negative asupra economiei, anul viitor. 

La început de 2023, economiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să crească şi mai mult, ca urmare a dispariţiei compensării preţului carburanţilor, dar şi a scumpirilor care se anunţă în urma creşterii taxelor şi impozitelor. (foto: captură video Observator)