Ungaria s-a adresat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi a solicitat întocmirea unui raport în problema Cimitirului din Valea Uzului, deoarece prin acţiuni concrete trebuie ”împiedicată ocuparea teritoriilor prin cimitirele militare” – a declarat telefonic, pentru agenţia ungară de presă ”MTI”, Attila Tilki, europarlamentar Fidesz, aflat la Strasbourg, notează flux24.ro.

Alesul, care participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a spus că Ungaria se aşteaptă de la Comitetul de Miniştri să stabilească, printr-un punct de vedere unitar: Primăria Dărmăneşti şi-a depăşit atribuţiile şi a construit cruci de beton peste mormintele unor soldaţi maghiari.

“Sperăm ca printr-o atitudine luată de către Comitetul de Miniştri să poată fi prevenite situaţiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene” – a spus parlamentarul ungar.

Potrivit acestuia, peste tot în Europa sunt cimitire militare, unde se odihnesc pe vecie soldaţii altor state. “Dacă nu acţionăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forţele naţionaliste pot fi încurajate şi pot apărea insulte similare şi în cimitirele militare din alte părţi şi, prin ele, şi la adresa comunităţilor locale de minorităţi”, a formulat acesta. Ungaria speră – în baza unei declaraţii unitare a Comitetului de Miniştri – şi în readucerea cimitirului la stadiul iniţial – a adăugat Tilki, adică scoaterea crucilor aflate la căpătâiul eroilor români, mai scrie sursa citată.

Cimitirul Militar din Valea Uzului a ajuns în atenţia publică după ce, în primăvara acestui an, Primăria Dărmăneşti a delimitat o parcelă românească, parţial peste mormintele nemarcate ale unor militari maghiari, pe care a ridicat cincizeci de cruci de beton în memoria unor soldaţi români necunoscuţi şi un monument în formă de cruce celtică – simbolul membrilor Gărzii de Fier române. Pe 6 iunie, câteva mii de români au smuls poarta cimitirului şi au pătruns cu forţa – peste lanţul viu format de maghiari în faţa intrării în cimitir şi în pofida forţelor de ordine prezente – în cimitir, pentru a participa la slujba de sfinţire ortodoxă a parcelei româneşti.

Jandarmeria română i-a amendat, în urma disturbării ordinii publice din 6 iunie, doar pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Csaba Borboly, şi pe vicepreşedintele CJ Covasna, Róbert Grüman, cu către trei mii de lei, pe motiv că au omis să anunţe şi jandarmeria despre formarea lanţului uman.