Meteorologii anunţă o răcire bruscă a vremii la începutul noului an. Temperaturile vor coborî până la minus 15 grade. O masă de aer arctic desprinsă de la Polul Nord se îndreaptă spre ţara noastră. Specialiştii străini vorbesc despre un vortex polar care va lovi Europa. Până atunci însă, temperaturile se vor situa constant deasupra valorilor obișnuite pentru această perioadă, informează observator.tv.

Iarna ar putea lovi după una dintre cele mai călduroase luni de decembrie din ultimii ani. O masă de aer extrem de rece poziţionată desupra Polului Nord s-ar putea extinde. Vortexul Polar, aşa cum este denumit fenomenul, se îndreaptă acum spre Rusia.

Nu e exclus ca valul arctic să lovească şi România în ianuarie şi februarie. Un astfel de fenomen a mai fost prezent în ţara noastră în 2010, când în Capitală, s-au înregistrat minus 25 de grade.

“Sunt semnale că ar fi posibilă o asemenea perturbare. Unde anume masa de aer rece scăpată de sub controlul acestui vortex polar va ajunge este foarte greu de estimat”, a declarat Teodora Cumpănașu, meteorolog ANM, pentru sursa citată.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în noaptea de Revelion vremea va intra într-un proces de răcire, iar temperaturile în regiunea Moldovei se vor situa între 0 și 4 grade Celsius, pe parcursul zilei, și -7 și -3 grade, noaptea. Aceste valori vor persista și în primele zile ale anului 2019, pentru ca apoi temperaturile să scadă la norma climatologică a perioadei.