Ne-am putea vaccina la anul cu un ser la care a contribuit esenţial şi o româncă! O cheamă Ruxandra Drăghia, locuieşte în Statele Unite şi este director global la compania Johnson and Johnson, care este pe ultima sută de metri cu un vaccin care se anunţă revoluţionar, notează observatornews.ro.

Specialistă în imunologie şi vaccinare, Ruxandra a povestit într-un interviu în exclusivitate pentru Observator ce a însemnat să coordoneze echipa care lucrează la acest vaccin.

Ruxandra Drăghia-Akli a fost director de cercetare la Comisia Europeană. Stă în SUA din luna ianuarie, chiar înainte de debutul pandemiei.

Aș vrea să precizez că vaccinurile ca și terapiile sunt un sport de echipă. Adevărații eroi sunt colegii noștri care lucrează în vaccinuri și care au reușit să contribuie din punct de vedere științific și al dezvoltării și acum în încercările clinice care au loc ca să aducă și acest vaccine.

Lucrăm la vaccin de 11 luni. Nu cred că vom reuşi vreodată să eradicăm boala, dar e important să putem să o prevenim, să o diagnosticăm şi să o tratăm, când e necesar.

Acest tip de vaccin poate fi păstrat mai mulţi ani la -80 de grade, dar și câțiva ani la -20 de grade, iar dozele pot fi transportate şi păstrate mai multe luni la temperaturi de 2-8 grade Celsius, deci în frigider. Asta face să fie totul mai simplu din punct de vedere logistic.

Ce va fi diferit la vaccinul nostru? Testele clinice pe care le-am început încearcă să demonstreze că e suficientă o singură doză de vaccin, în loc de două.”, spune românca.

Vaccinul Johnson and Johnson ar urma să anunţe eficienţa în luna ianuarie iar dacă totul va merge bine ar urma să fie produse anul următor circa 1 miliard de doze. (foto mare: imagine ilustrativă; foto mic: observatornews.ro)