Cel mai bogat român are 47 de ani, a ajuns la o avere de 1,4 miliarde de dolari, depășindu-l pe Ion Țiriac a cărui avere este estimată la 1,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes, este supranumit șeful boților” și este originar din Onești, județul Bacău.

Daniel Dines, fondatorul și directorul general al companiei IT UiPath, apare pe coperta ediției americane a revistei Forbes pe luna septembrie.

Românul deţine în prezent peste 20% din compania UiPath, potrivit interviului acordat Forbes. Compania IT este evaluată la 7 miliarde de dolari, după ultimele investiţii obţinute de la finanţatori. Aşadar, după calculele Forbes, Dines ar deţine o avere de cel puţin 1.4 miliarde de dolari, depăşindu-l astfel pe Ion Ţiriac, care are o avere estimată la 1.1 miliarde de dolari, conform celui mai recent top Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, scrie Mediafax.

Dines este originar din Oneștii, fiind fiul unui inginer civil și a unui profesor care s-au întâlnit după ce amândoi au fost relocați de guvernul comunist al lui Nicolae Ceaușescu către Platforma Petrochimică Borzești.

În copilărie, Daniel Dines visa să se facă scriitor, după cum scrie Forbes.

Daniel a descoperit mai târziu că era bun la matematică și apoi a virat către programare când a văzut că în anii ’90 un programator câștiga în jur de 300 de dolari pe lună, un salariu mare pentru România acelor ani, lovită de inflație și crahuri financiare.

Dines a învățat singur limbajul de programare C++, dintr-o carte pe care a împrumutat-o de la bibliotecă și exersa noaptea pe calculatorul unui prieten, în timp ce acesta dormea, mai notează Forbes.

Compania fondată de oneștean, UiPath, creează roboți web care efectuează automat sarcini repetitive. Numiți boți, aceștia pot să extragă numere din PDF-uri în software-uri de contabilitate sau să proceseze cererile de asigurare, să citească pagini de Excel sau alte sarcini care nu necesită un efort intelectual sporit, dar reprezintă în mod normal un consum de resurse umane pentru companii.

UiPath a fost fondată în România, dar între timp a ajuns să aibă sediul central pe Park Avenue, din Manhattan și are un număr de 3.200 de angajați, cu peste 30 de birouri din întreaga lume și șefi veniți de la giganți precum Microsoft sau Google. (foto mare: romania-insider.com)