RAFO, CAROM, UTON și Termocentrala Borzești, întreprinderi la care lucrau în trecut zeci de mii de oameni din Onești și din împrejurimi, ar putea fi revitalizate de către două companii gigant din China, în parteneriat cu industriași români, scrie capital.ro.

“Potrivit informațiilor intrate în posesia noastră, documentul stipulează înființarea unei societăți de tip joint venture, numită CERP Moldova SRL, prin intermediul căreia vor fi derulate toate operațiunile specifice. A fost semnat de Liu Haijun, director general-adjunct al Shaangu, Zuang Jiantang, director activități internaționale ale Hualu, și de Vivian Oancea, director general al Monsanto Stock, vehiculul românesc care a propus chinezilor proiectul. Acesta a fost gândit inițial de Project Industry Management Onești, care reunește mai mulți specialiști în industria de profil din România, foști manageri ai fabricilor amintite, condus de Tudor Găureanu, fost director RAFO”, scrie sursa citată.

Rămâne de văzut cât de reale sunt datele intrate în posesia jurnaliștilor de la capital.ro, ținând cont de faptul că Vivian Oancea, directorul general al Monsato Stock și cel care a propus proiectul, nu se bucură de o imagine foarte bună în Onești.

În urmă cu un an și jumătate, mai precis pe 24 februarie 2017, oneșteanul Vivian Oancea (51 de ani) era condamnat de către Curtea de Apel Bacău la 2 ani și două luni de închisoare cu executare, pentru fals în declarații și facilitarea șederii ilegale în România (detalii AICI).

Revenind la subiectul principal, capital.ro mai menționează că “cele două părți au convenit ca românii să dețină 35% din părțile sociale ale joint-venture-ului iar chinezii 65%. Consiliul de Administrație va avea 9 membri, 6 chinezi și trei români. Conducerea executivă va fi asigurată de specialiștii români, care cunosc în amănunt realitatea din teren. Și alți parteneri pot intra în acționariat, atât chinezi cât și români, dacă sunt agreați de ambele părți.”