Inițiativa este deschisă proprietarilor privați de păduri, administrațiilor locale și publicului larg și are o bătaie mai lungă, urmând să prevină eroziunea, alunecările de teren și inundațiile în zonele reîmpădurite. Proiectul de plantări și lucrări de îngrijire se va desfășura timp de 7 ani (între 2017 și 2014), iar prima operațiune de reîmpădurire va avea loc luna viitoare.

Un proiect multianual dezvoltat de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, va ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să regenereze suprafețe de pădure degradate din România, în următorii 7 ani. Proiectul Pădurea de Mâine va avea un puternic impact pozitiv asupra comunităților locale, implicându-le activ și contribuind în mod substanțial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor din zonele reîmpădurite.

Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale. Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenții pentru împădurirea terenurilor cu destinație agricolă, dar nu și mecanisme financiare care să susțină acțiunile de reîmpădurire.

AAP va gestiona lucrările de plantare și de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selecție și eșalonare a lucrărilor de regenerare folosind o metodologie științifică. Nu în ultimul rând, Holzindustrie Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finanțarea (un milion de euro), voluntari pentru acțiuni, relaționarea cu comunitățile și o componentă educațională a proiectului.

Campania de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei administrații locale. Propunerile de suprafețe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații despre proiect, metodologia și progresul acestuia.

În pădurile administrate de ocoale silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafețe ce însumează circa patru mii de hectare. Lansăm proiectul Pădurea de Mâine pentru a ne adresa situațiilor speciale întâmpinate în activitatea noastră, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deținute”, a spus Dorel Fechete, Director Executiv al AAP.

Plantările vor avea loc anual, în fiecare primăvară și/sau toamnă, în funcție de locații, specii și condițiile meteorologice, iar lucrările de îngrijire vor continua timp de mai mulți ani după plantare în toate locațiile selectate.