Prefectul județului Bacău, Leonard Ioan Bulai, a făcut sâmbătă, 28 august, un apel public către cei care nu s-au vaccinat încă împotriva Covid-19 prezentând o situație îngrijorătoare. În schimb, doctorul oneștean Oana Mihaela Secară a oferit noi declarații controversate despre vaccin și eficiența acestuia.

Sunt dator să fac un apel public către cei care încă se mai gândesc la opțiunea de vaccinare împotriva Covid 19.

Valul 4 a început deja în spitalele băcăuane!

În ultimele 24 de ore au fost raportate 3 decese , 2 la ATI Spitalul de Urgență Bacău și 1 deces la ATI Spital Onești. Sunt persoane cu familii, nu doar o statistica. Și sunt totodată persoane care nu erau vaccinate.

Vă rog, daca nu v-ați vaccinat până acum, să faceți acest lucru pentru binele dumneavoastră și al celor din jur!

La centrele de vaccinare sunt disponibile toate serurile! Haideți să fim responsabili, acum în ceasul aproape al doisprezecelea!, le transmitea cetățenilor prefectul Bulai, la sfârșitul săptămânii trecute.

În contradicție cu afirmațiile prefectului Bulai, dr. oneștean Oana Mihaela Secară, fost manager al Spitalului Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești, consideră că între vaccinați și nevaccinați nu este nicio diferență ca frecvență a îmbolnăvirilor.

Sfatul pleacă de la următoarele adevăruri medicale: între vaccinați și nevaccinati nu e nici o diferență ca frecvență a îmbolnăvirilor. Faptul este deja demonstrat și publicat oficial de CDC în SUA. Mai urmează doar să se publice și studiile care arată că procentul cazurilor asimptomatice și ușoare la nevaccinati și respectiv vaccinați este sensibil egal.

Acest fapt este evident pentru practicienii care urmăresc foarte atent și fără «parti pris-uri» fenomenul. Desigur, este vaccinarea o opțiune liberă, în condițiile în care persoana știe de la bun început aceste lucruri, precum și faptul că produsele destinate vaccinării sunt încă la începutul testării ( ele se testează 5-7 ani, pentru a concluziona asupra efectelor adverse)”, a declar dr. Oana Secară, pentru desteptarea.ro.

Ieri, DSP Bacău a raportat 41 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, față de ziua precedentă și 81 de internări în spital.

Prefectul Bacăului a revenit ieri cu noi precizări, după apariția în presă a declarațiilor dr. Secară, spunând că va sesiza Colegiul Medicilor:

„Contestatară cunoscută a măsurilor luate de Guvern pentru prevenirea răspândirii virusului (de altfel, am mai intervenit cu privire la opiniile sale și în trecut) aceasta declară cu nonșalanță că „între vaccinați și nevaccinați nu e nici o diferență ca frecvență a îmbolnăvirilor. Faptul este deja demonstrat și publicat oficial de CDC în SUA”.
Nu știu ce surse folosește doamna doctor, dar site-ul CDC are în toate materialele de informare următoarea recomandare: „CDC recommends you get a Covid-19 vaccine as soon as you can”. (CDC recomandă vaccinarea cât de curând posibil).
Pe 27 august 2021, tot CDC a dat publicității un studiu realizat în perioada 1 mai -25 iulie 2021, pe 43.127 de persoane din Los Angeles care au fost infectate cu Sars Cov 2. 71,4 la sută dintre aceste persoane erau nevaccinate.
În rândul lor s-au înregistrat de cinci ori mai multe cazuri de infectare.
Tot cei nevaccinați au șanse de 29 de ori mai mari să fie spitalizați, concluzionează acest studiu pe care îl puteți citi singuri la următorul link:
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7034e5.htm…
Și autoritățile române au făcut studii pe eficiența vaccinării. Pe scurt, vaccinarea cu schemă completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19; scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI și scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS CoV 2.
Mi se pare inadmisibil ca în fața numărului în creștere de cazuri de Covid 19, chiar medicii să facă astfel de afirmații pe care le-aș cataloga iresponsabile.
Drept urmare, voi sesiza Colegiul Medicilor Bacău pentru a lua măsuri cu privire la aceste declarații ale doamnei doctor, în limita competențelor.
Statistica pe care o primesc eu zilnic arată că din 17 august suntem cu o creștere constantă a cazurilor, de la 15 la peste 30 de cazuri noi, în anumite zile.
Azi, când vorbim, în tot județul mai este liber un singur pat la ATI.
Aceasta este una dintre statisticile care ar trebui să o convingă pe doamna Secară sa fie mai prudentă în afirmațiile publice pe care le face.
Într-adevăr, numărul de cazuri este mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar să ținem cont că avem în prezent 179 de mii de doze de vaccin administrate, conform DSP Bacău. În plus, purtarea măștii, restricționarea evenimentelor cu public în spații închise și deschise – toate aceste măsuri au contribuit la datele de astăzi.” (foto: arhivă)