Economiștii Fondului Monetar Internațional (FMI) avertizează guvernele cu privire la riscurile la care este supusă economia globală odată cu procesul de îmbătrânire a populației, informează bugetul.ro.

Spaniolul Jose Vinals, șeful Departamentului Pieței de Capital a făcut câteva declarații uluitoare pe marginea acestui subiect, vorbind despre “riscul de a trăi mai mult decât era de așteptat” și a propus și soluțiile pentru reducerea acestui “risc”, creșterea vârstei de pensionare fiind una dintre acestea, notează bugetul.ro.

„Dacă longevitatea crește cu trei ani peste ceea ce este prevăzut, până în 2050, costul îmbătrânirii – care deja este enorm pentru Guverne, întreprinderi, societăți de asigurări și particulari – va crește cu 50% în economiile avansate luând ca referință PIB-ul din 2010. Pentru țările emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%.

În termeni absoluți, costul prevăzut va crește cu zeci de miliarde de dolari la scară globală. Acest lucru pune în pericol viabilitatea finanțelor publice prin declanșarea nivelurilor datoriei publice într-o proporție similară. În paralel, este un risc pentru solvabilitatea entităților private (…) A trăi mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporații și guverne. De aceea, trebuie să ne îngrijorăm acum pentru riscurile longevității, astfel încât costurile să nu ne sufoce pe viitor”, a spus Viņals, potrivit bugetul.ro, care citează smh.com.

Economiștii FMI, care spun că guvernele trebuie să prelungească vârsta de pensionare în raport cu speranța de viață pentru ca numărul de ani în care pensionarul încasează pensia să nu crească mai propun reducerea pensiilor și creșterea cotizațiilor.