Primăvara va fi înlocuită de un episod de iarnă. Meteorologii avertizează că începând de luni, 3 aprilie, un val de aer polar va pune stăpânire și pe România.

Frigul se va înteți și din cauza unui ciclon format în Marea Mediterană, spun specialiștii, care se așteaptă ca episodul să dureze până spre sfârșitul săptămânii. Între timp, ploile din ultima perioadă au provocat inundații în vestul țării.

Vortexul polar, care a pus deja stăpânire pe sudul Europei, ajunge mâine și în România. Temperaturile scad și cu 15 grade Celsius, față de normalul perioadei, avertizează meteorologii, care se așteaptă că frigul să se întețească începând din noaptea de luni spre marți.

Florinela Georgescu, directorulul executiv al ANM: ”Următoarele zile vor aduce o vreme severă. Pe de o parte din cauza pătrunderii unei mase de aer foarte rece, un aer polar. Pe de altă parte, din cauza evoluției unui ciclon generat în Marea Mediterană. Marți așteptăm maxime între 2 și 10 grade, iar miercuri probabil că nu mai mult de 7 grade la nivelul întregii țări. Precipitații mixte în jumătatea de nord a țării, iar la munte, îndeosebi în zonă înaltă, ninsori care vor favoriza depunerea unui strat proaspăt de zăpadă”.

ALERTE COD GALBEN ȘI PORTOCALIU DE VREME DEOSEBIT DE RECE ȘI NINSORI

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări de vreme severă în România. Din această noapte va intra în vigoare un cod galben de lapoviță, ninsori, vânt și vreme deosebit de rece în București și ma bine de jumătate de țară. De asemenea, un cod portocaliu de ninsori abundente va afecta zona de munte, din noaptea de luni spre marți.

Vremea se strică în trei sferturi din țară și București, din această noapte până miercuri dimineață.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 03 aprilie, ora 23 – 05 aprilie, ora 10
Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece
Zone afectate: conform textului și hărții
  

        În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

           În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40…50 l/mp.

       Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.


Notă: Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul țării, iar în a doua parte a săptămânii vor mai fi intervale cu precipitații mixte.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 04 aprilie, ora 02 – 04 aprilie, ora 22
Fenomene vizate: ninsori abundente
Zone afectate: Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali în special la altitudini de peste 1400 m
 

           În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent (30…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută. (foto: DRDP Iași)