FC Viitorul Curița a reușit, în această după-amiază, să relanseze lupta pentru primul loc în play-off-ul campionatului, după ce și-a luat o binemeritată revanșă în fața rivalilor la promovare, CSM Bacău, pe care i-a învins chiar la ei acasă deși echipa lui Adi Gheorghiu a jucat în inferioritate numerică aproape tot meciul.

FC Viitorul s-a impus cu 2-1, dar derby-ul cu CSM Bacău a început cum nu se poate mai prost pentru băieții lui Adi Gheorghiu, care erau obligați să câștige pentru a mai păstra o șansă promovare.

În minutul 6 al întâlnirii, arbitrul a dictat penalty pentru gazde în urma unui fault în careu comis de portarul Viitorului. Dar nu numai atât. “Centralul” a decis să-l și elimine pe Petrache, deși regulamentul spune că într-o astfel de situație jucătorul care a comis infracțiunea se penalizează doar cu cartonaș galben, nu roșu!

Iată ce spunea despre această situație, încă de acum 3 ani!, fostul arbitrul Marius Beudeanu, într-o intervenție la Sport Total FM, citat de sport.ro: “Dacă, până acum, împiedicarea unui adversar aflat într-o situație clară de a marca de către un apărător, se sancționa automat cu lovitură de pedeapsă, eliminarea jucătorului care a comis greșeala respectivă și urma și suspendarea acestuia ca urmare a eliminării între 1-3 etape. Era vorba de cele trei pedepse pentru o greșeală. Plecându-se de la această constatare, cei de la IFAB (n.r. – International Football Association Board) s-au decis să facă o diferențiere în ceea ce înseamnă greșelile care se produc în suprafața de pedeapsă și care sunt sancționabile cu lovitură de pedeapsă.

Astfel, au propus și s-a și aprobat următoarea schimbare: Dacă un jucător oprește un adversar aflat într-o situație clară de a marca, în mod voit, printr-un fault (o greșeală comisă cu picioarele), se va acorda lovitură de pedeapsă, dar jucătorul nu va mai fi eliminat, ci doar avertizat. Deci, pentru un fault în suprafața de pedeapsă, într-o situație clară de gol, jucătorul nu va mai fi eliminat, dacă va efectua o greșeală care se produce printr-un joc incorect al piciorului, piedică, atac prin alunecare, împingere, în încercarea de a juca mingea. Dacă arbitrul cosideră că nu ai avut niciun fel de intenție sau niciun fel de posibilitate de a juca mingea, ci pur și simplu ai încercat să lovești adversarul, se va respecta legea de până acum și se va acorda cartonaș roșul.

Dacă, spre exemplu, un atacant scapă singur cu portarul advers și, în afara suprafeței de pedeapsă, un adversar vine din spate sau din lateral, efectuează un atac prin alunecare, nu atinge mingea și produce un fault, oprind adversarul să marcheze un gol aproape foarte clar, regula rămâne valabilă. Jucătorul va fi sancționat cu lovitură liberă directă și eliminare. Pentru aceeași fază, în suprafața de pedeapsă, nu va mai fi eliminare, ci doar avertisment. Motivația a fost foarte clară. Nu se poate sancționa un jucător pentru o greșeală cu trei sancțiuni.”

La faza din minutul 5, portarul Petrache a vrut să joace mingea, doar că atacantul advers a ajuns la balon cu o fracțiune de secundă mai repede, fiind astfel agățat de goalkeeper.

CSM Bacău a transformat penalty-ul, dar meciul era departe de a fi jucat.

În interval de numai trei minute, deși evolua în inferioritate (Adi Gheorghiu l-a introdus pe portarul de rezervă Duță în locul fundașului dreapta Vlad Mîșu), FC Viitorul a întors rezultatul.

În minutul 10, Silviu Lupu a restabilit egalitatea, iar în minutul 12 Sitaru a adus-o pe FC Viitorul în avantaj, acesta fiind până la urmă și scorul final al unei întâlniri plină de suspans, în care băieții lui Adi Gheorghiu au evoluat extrordinar.

FC Viitorul s-a apropiat la un punct de CSM Bacău, dar pentru a încheia pe primul loc și a merge la baraj este nevoie ca băcăuanii să se mai încurce o dată, iar “alb-verzii” să nu mai facă niciun pas greșit.