Camera Deputaţilor a votat, marţi, în calitate de for decizional, două proiecte de lege care prevăd scăderea TVA-ului pentru lemne de foc de la 19% la 5%, pentru persoane fizice şi şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială. Printre inițiatorii legii se află și deputatul PSD de Bacău Claudiu Ilișanu.

Cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, precum şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, se precizează în propunerea legislativă.

Celălalt proiect de lege aprobat de Cameră prevede că TVA-ul de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00. În prezent, TVA pentru livrarea lemnelor de foc este 19%.

Reducem TVA pentru lemnul de foc de la 19% la 5%!

Astăzi, la Camera Deputaților, am votat un proiect de lege, al cărui inițiator sunt alături de colegii mei din PSD, prin care va scădea prețul final al lemnului de foc pentru populație, prin reducerea TVA de la 19% la 5%.

Această lege nu rezolvă integral problema prețului lemnului de foc, dar este un prim pas pentru un preț mai accesibil.

Măsura este un sprijin pentru aproximativ jumătate din cetățenii județului Bacău, care folosesc această sursă de energie în gospodărie! La nivel național, ponderea este de 45%.

Sper să trecem cu bine de această iarnă, care se anunță grea pentru români, după o guvernare dezastruoasă!”, a precizat deputatul PSD Claudiu Ilișanu. (foto: imagine ilustrativă)