Tratatul de la Trianon, document cu o însemnătate colosală, care consfințește statul român modern, va fi expus, timp de trei zile, între 5 și 7 decembrie, la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești, după ce a mai fost expus în anul Centenarului doar la București și la Alba Iulia.

Varianta în limba română a Tratatului de la Trianon, din 1920, aparține în prezent fostului senator hunedorean Haralambie Vochițoiu, care l-a cumpărat la o licitație publică, în urmă cu trei ani, din colecția fondatorului Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.

Documentul este original, singurul de acest fel în limba română, de la 1920.

Faptul că Tratatul de la Trianon va fi expus la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești în anul Centenarului constituie un motiv întemeiat de mândrie pentru oneșteni, în condițiile în care documentul a mai fost expus doar la București (timp de două săptămâni, începând de pe 15 noiembrie), la Palatul Șuțu, și va mai fi prezentat publicului la Alba Iulia.

Anunțul a fost făcut la finalul ședinței ordinare a Consiliului Local Onești de către consilierul Gelu Panfil (foto mic). “În perioada 5-7 decembrie, vom găzdui la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Tratatul de la Trianon, originalul acestuia, practic certificatul de naștere al României Mari! Documentul de o însemnătate istorică deosebită a fost expus la București, Alba Iulia și va ajunge la Onești, singurul oraș din Moldova care are acest privilegiu”, a spus alesul oneștean.