Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, în ședința de joi, Hotărârea nr. 22. Prin acest act se propune prelungirea Stării de Alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit documentului adoptat de Guvern, regulile care se aplică de Paște vor fi mai blânde decât în restul timpului, fiind ridicate restricțiile de circulație.

Astfel, credincioşii care vor merge la slujba de Înviere vor putea sta afară până la ora 5:00 dimineaţa. Iar magazinele se vor închide cu două ore mai târziu, pentru ca oamenii să-şi poată face cumpărăturile.

Totodată, Guvernul a prelungit programul magazinelor până la ora 20:00 în localitățile unde rata de incidență nu ar fi permis ca acestea să fie deschise după ora 18:00, însă doar pentru zilele de vineri 23 aprilie și în Vinerea Mare, pe 30 aprilie.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (3) şi (4), în zilele de 23 aprilie și 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00-20,00. În intervalul orar 20,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la
domiciliu.”, se arată în anexa Hotărârii de Guvern.

Şi în perioada 8 mai – 9 mai persoanele pot circula între ora 20.00 – 05.00 pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan. De asemenea, decizia prevede ca staţiunile de pe litoral să fie deschise, cu respectarea regulilor în vigoare, însă la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte.

Documentul poate fi consultat AICI