Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că şcolile vor rămâne deschise în noul an până la pragul de 6 la mie. Astfel, scenariul verde de funcţionare al unităţilor de învăţământ se modifică în anul şcolar 2021-2022, notează observatornews.ro.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolar în contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise până la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

„Până la pragul de 6 la mie, toate şcolile vor fi deschise. După 6 la mie, condiţiile restrictive nu vor dezavantaja persoanele vaccinate. După 6 la mie, preşcolarii vor merge fizic, clasele 1-6 trec în online, iar clasele 7-12 vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi să li se permită să vină fizic”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Purtarea măştii rămâne obligatorie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a menţionat că purtarea măştii de protecţie rămâne obligatorie pentru copiii peste 6 ani, însă nu şi în spaţii deschise.

„Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la școală trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea anumitor măsuri de protecție, așa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi considerată obligatorie”, a spus Ioana Mihăilă.

De asemenea, orele de educaţie fizică se vor face „preponderent în spaţii deschise, iar în spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţă dacă se poate face sport cu sau fără mască”.

Legat de vaccinarea în şcoli, ministrul Sănătăţii spune că scenariile vor fi adaptate în funcţie de particularităţile localităţilor şi şcolilor.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că în scenariile peste 6 la mie, în cazul profesorilor nevaccinaţi, aceştia vor putea să se testeze. „Colegii profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze şi nu au făcut-o şi nici nu au trecut prin boală, va exista posibilitatea testării la 72 de ore. Testarea va fi asigurată de DSP, pot fi făcute şi la privat, dar nu se decontează”, a declarat Sorin Cîmpeanu.