Prefectului județului Bacău, Leonard Ioan Bulai, a avut, astăzi, o întâlnire cu Nicolae Rusei, Răzvan Boldor, Andrei Pătrașcu, Octavian Olaru, reprezentanți ai industriei HoReCa.

Discuțiile au vizat problemele cu care acest sector se confruntă în această perioadă de restricții.

În cadrul întâlnirii, s-a precizat că unii dintre antreprenorii ce activează în domeniul HoReCa au primit fonduri de susținere în perioada pandemiei pe parcursul anului trecut, însă s-a exprimat dorința de a fi acordate aceste fonduri tuturor celor din industrie.

De asemenea, reprezentanții HoReCa au solicitat să li se permită funcționarea în condiții de siguranță, cu respectarea măsurilor sanitare, precum și aplicarea măsurilor de restricții pentru toți agenții economici.

Totodată, aceștia au solicitat să se revină asupra modului de calcul a RIC (rata de incidență cumulată a îmbolnăvirilor de Covid 19),  cu excluderea focarelor.

Nu în ultimul rând, reprezentanții HoReCa au solicitat să li se permit să participe la ședințele Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău în cadrul cărora se iau măsuri privind acest sector de activitate, precum și acordarea de sprijin din partea Prefecturii Bacău astfel încât, la nivelul Consiliului Local Bacău, să se aprobe un proiect de hotărâre privind reducerea taxelor pentru un an de zile pentru agenții economici din domeniul HoReCa, pe perioada stării de alertă, proporțional cu capacitatea de funcționare a acestora.

Prefectul Leonard Ioan Bulai a dorit să discute deschis problemele ridicate de reprezentanții HoReCa, pentru a identifica concret modul de susținere a acestui sector la nivel local, în perioada supusă restricțiilor.

Astfel, pentru soluționarea solicitărilor venite din partea reprezentanților HoReCa, se va reanaliza posibilitatea modificării modului de calcul a RIC, potrivit legislației, reprezentanții HoReCa vor avea un invitat în unele ședințe în care se pot stabili măsuri de sprijin al acestora.

Pentru reducerea taxelor la nivelul consiliului local, prefectul va solicita UAT-urilor  din județul Bacău să analizeze posibilitatea adoptării de hotărâri pentru reducerea taxelor pentru reprezentanții HoReCa și va media un dialog cu primarii în acest sens.

Totodată, prefectul a solicitat reprezentanților din industria HoReCa să facă propuneri pentru a se stabili și aplica măsuri pentru diminuarea ratei de incidență cumulată în județ.

Una din aceste propuneri este realizarea unei colaborări pentru a derula o campanie de informare mai bună pentru cetățeni, pentru respectarea strictă a măsurilor igienico-sanitare și de distanțare socială în toate sectoarele de activitate.

Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul Bulai va înainta propunerile de modificări legislative în domeniu către ministerele responsabile.