Prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, a prezentat astăzi concluziile Expertizei geotehnice realizate de SALROM în urma surpării de teren care a apărut, în prima jumătate a lunii august, pe o suprafață de circa 100 de metri pătrați, în vecinătatea unei sonde de extracție a sării din Târgu Ocna.

Lucian Bogdănel, prefectul judeţului Bacău: „Concluziile Expertizei geotehnice realizate de SALROM în urma fenomenului de tasare constatat la sonda nr. 265 de la Tg. Ocna atestă că nu există o legătură de cauzalitate între activitatea de extracție a sării şi tasarea solului în zonă.

În contextul unor precipitații abundente, apele infiltrate au spălat sarea din partea superioară a zăcământului, fapt ce a condus la tasarea solului în vecinătatea sondei nr. 265. Concluziile expertizei au fost prezentate în şedința de astăzi a CJSU, urmând ca în cel mai scurt timp CLSU Tg. Ocna să se întrunească pentru a stabili, pornind de la documentul menționat, măsurile necesare în vederea punerii în siguranță a amplasamentului şi prevenirea altor fenomene similare.”

În momentul producerii surpării, zona a fost împrejmuită şi pusă imediat sub observaţie de autorităţile locale şi reprezentanţii sucursalei Târgu Ocna a Companiei Naţionale a Sării SALROM.

De menționat că sonda în dreptul căreia s-a produs surparea de teren a fost oprită din activitatea extractivă încă din aprilie 2023 (foto: arhivă)