În ultimele 13 luni, de când RAJA Constanța a preluat în administrare serviciul public de alimentare cu apă și canalizare din Onești, numărul avariilor majore, care afectau adesea populația municipiului de pe Trotuș, s-a redus semnificativ. Cozile la izvoare au devenit amintiri, oamenii nu mai știu cum e să nu ai apă la robinet cu zilele. Prin acest experiment nefericit trec însă, mai nou și tot mai des, locuitorii municipiului Bacău. Uite apa, nu e apa!

150.000 de băcăuani au fost puși la grea încercare zilele trecute, din cauza avariilor care s-au produs la conducta de aducțiune a apei de la Valea Uzului. Avarii mari. Timp de o săptămână, băcăuanii au trăit ca în Evul Mediu. Au stat la cozi interminabile pentru câteva sticle de apă, iar spitalele n-au mai operat decât cazurile urgente.

Disperați, oamenii au blocat drumurile, dar reluarea furnizării apei nu a fost posibilă decât în momentul în care angajații de la CRAB au reușit să repare defecțiunile.

Cu atât mai revoltător este faptul că această conductă de aducțiune este relativ nouă, fiind reabilitată în urmă cu șapte ani, din fonduri europene, investiția ridicându-se la suma de 52 de milioane de euro.

Dacă în cazul conductei de aducțiune care alimentează cu apă municipiul Bacău se pare că problemele sunt generate de anumite greșeli de execuție, pe celălalt tronson, spre Onești, lucrurile stau puțin diferit.

Oneștenii au suferit și ei din cauza lipsei apei ani la rând. De cele mai multe ori, când sistarea furnizării apei în Onești nu era pusă pe seama secetei, de vină erau avariile de pe conducta de aducțiune de la Valea Uzului. Alta decât cea care i-a lăsat fără apă pe băcăuani zilele trecute, se înțelege. Oneștenii se obișnuiseră să țină căzile pline. Așa, pentru orice eventualitate.

Calvarul prin care au trecut băcăuanii zilele trecute devenise o stare de normalitate pentru oneșteni. Zi de zi de zi. Aspenter.

Dar ce să vezi? De 13 luni încoace, mai precis din momentul în care serviciul public de alimentare cu apă și canalizare a fost preluat de RAJA Constanța, conducta de aducțiune Valea Uzului – Onești nu a mai pocnit, în ciuda vechimii sale considerabile! Mă rog, o mai fi crăpat ea, pe ici pe colo, dar nu s-a mai întâmplat ca Oneștiul să rămână fără apă mai mult de câteva ore!

Putem așadar să ne întrebăm, oare avariile de care ni se spunea la vremea respectivă chiar existau în realitate, ori cineva oprea apa intenționat, din rațiuni economice, ca să mai reducă din pierderile de pe rețea, foarte mari? “Mă lași și cu oneștenii ăia?”

O posibilă explicație a faptului că oneștenii nu mai sunt supuși torturii de care au parte băcăuanii astăzi s-ar putea găsi între filele contractului dintre CRAB și RAJA – aici trebuie spus că operatorul serviciului public de apă și canalizare din Onești cumpără apa pe care o furnizează populației de la CRAB. Nu l-am răsfoit (n.a. – contractul), dar se zice că ar exista o clauză care i-ar obliga pe cei de la CRAB să plătească despăgubiri uriașe către RAJA dacă ar lăsa fără apă populația Oneștiului în mod nejustificat pentru una sau mai multe zile la rând.

Dacă apariția “bubelor” nu poate fi anticipată, sigur e că vindecarea lor poate fi prioritizată.

Sursa foto: ISUJ Bacău