În timp ce rafinăria RAFO stă închisă de ani de zile, în Onești s-au dezvoltat câteva afaceri de calibru, care astăzi ocupă poziții de top la nivel național, pe domeniile lor de activitate.

Cele trei companii din Onești care se mândresc cu acest statul sunt Interagroaliment SA, parte a grupului de firme Șerban, Chimcomplex SA Borzești, membră a grupului Servicii Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, și SC Croco SRL, firmă deținută de omul de afaceri oneștean Damian Mereu.

Interagroaliment SA ocupă locul I pe țară între firmele care au ca domeniu activități în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creșterea animalelor, cod CAEN: 0150). Potrivit zdbc.ro, societatea condusă de omul de afaceri oneștean Nicu Șerban a avut o cifră de afaceri de 282 de milioane de lei, cu un profit net de peste 22 de milioane de lei, în 2017.

Tot numărul unu în țară este și Croco, în topul întreprinderilor cu capital sută la sută românesc din domeniul “Fabricarea biscuiților și pișcoturilor” (cod CAEN: 1072). Croco este unul dintre cei mai mari angajatori din Onești, având în prezent peste 500 de salariați.

Nu în ultimul rând, Chimcomplex SA Borzești conduce topul național în domeniul “Fabricarea altor produse chimice anorganice, de bază” (cod CAEN: 2013). Numai anul trecut, Chimcomplex SA Borzești a avut o cifră de afaceri de peste 242 de milioane de lei.

Alte trei firme din municipiul Bacău (Dedeman, Aerostar și Agricola) sunt lidere pe plan național pe domeniile lor de activitate.