Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a participat, duminică, 25 martie, la Chișinău, la o manifestație dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, ocazie cu care a cerut forurilor legislative ale celor două țări să adopte o decizie privind Reîntregirea.

“Marea Adunare Centenară”, de la Chișinău, a strâns laolaltă zeci de mii de oameni, aceștia adoptând Proclamația Marii Adunări Centenare, potrivit căreia unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru, notează mediafax.ro.

„Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze, din nou, unirea! Unii spun: e greu! Nu le e ruşine? Dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă Unirea? Nu, le-a fost mai greu şi au făcut-o. Avem obligaţia ca astăzi s-o facem şi noi, şi vă spun pentru ce: în primul rând, suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi Hitler. Balticii au fost băgaţi prin pactul ticălos, Ribbentrop-Molotov, în Uniunea Sovietică. Astăzi, sunt în NATO şi în Uniunea Europeană.

Este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării. Moldova este parte a României. Moldovenii sunt cetăţeni ai României. Am văzut aici, în piaţă, copii, părinţi cu copii de mână, oameni maturi, intelectuali, militari şi toţi vrem un singur lucru: reîntregirea ţării. Unirea, unirea este cea de care are nevoie şi România, şi Republica Moldova. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român decât reîntregirea ţării. Dacă România a avut două mari obiective: unul a fost să-şi asigure securitatea, a intrat în NATO. Al doilea, a fost să-şi asigure prosperitatea poporului român. A intrat în Uniunea Europeană, care garantează o viitoare prosperitate. Al treilea obiectiv de ţară nu poate fi decât unirea României cu Republica Moldova. Unire! Eu vă asigur că voi rămâne alături de Partidul Unităţii Naţionale din Republica Moldova un dedicat şi devotat om care va lupta pentru Unire!”, a declarat Băsescu, la „Marea Adunare Centenară”, manifestaţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, conform sursei citate.

Sursa foto: adevarul.ro