Harry Belafonte, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți, a murit la vârsta de 96 de ani, din cauza unei insuficienţe cardiace congestivă, scrie sportbull.ro.

Harry Belafonte și-a început cariera de divertisment cu hitul anilor 1950 „Day O” („Banana Boat”), înainte de a se îndrepta către activismul politic, alăturându-se luptei prietenului său Martin Luther King Jr.

El a devenit forța motrice din spatele cântecului de succes „We Are the World”, care a reunit mai multe celebrități.

În anii ’80, a militat împotriva apartheidului sud-african, el fiind cel care a coordonat prima vizită a lui Nelson Mandela în Statele Unite.

S-a lansat în cinematografie în 1953 cu filmul „Bright Road” . A mai jucat în „Carmen Jones” (1954), „Island in the Sun” (1957), „The World, the Flesh and the Devil” (1959), „The Angel Levine” (1970) sau „Buck and the Preacher” (1972).

Harry Belafonte a fost primul artist de culoare care a primit un premiu Emmy în 1960. Au urmat încă două în 1960 şi 1965, precum şi un Grammy pentru întreaga activitate în 2000.

În anul 1994, Harry Belafonte a primit decoraţia National Medal of Arts. În calitate de ambasador UNICEF al bunăvoinţei, Harry Belafonte a călătorit peste tot în lume, implicându-se şi în lupta împotriva SIDA. În 2014, a primit Premiul Umanitar Jean Hersholt din partea Academiei americane de Film.

Cum i-a marcat artistul cariera Nadiei Comăneci

Nadia Comăneci a postat o fotografie după ce a aflat că Harry Belafonte s-a stins din viață.

În 1976, Nadia Comăneci câștiga trei medalii de aur (individual compus, paralele, sol), una de bronz (sol) și argint (cu echipa) la Jocurile Olimpice. Mulți au crezut că Zeița de Montreal a evoluat atunci pe melodia Sanie cu Zurgălăi. Dar, nu a fost așa. Chiar Nadia Comăneci a lămurit lucrurile într-un interviu pentru Prosport, în urmă cu mai mulți ani.

„Eu am concurat la sol, având ca fond muzical cunoscuta piesă a lui Harry Belafonte, „Shake Senora”. Îmi aduc aminte că am ales aceasta melodie împreună cu Geza Poszar, coregraful lotului nostru. Peste mulți ani aveam să mă întâlnesc personal cu Harry Belafonte, la un eveniment, unde a venit împreună cu fiica lui. „Sanie cu zurgălăi” a avut-o colega mea, Teodora Ungureanu. În 1984, același fond muzical, la sol l-a avut și gimnasta din America, Mary Lou Retton” , a declarat pentru ProSport Nadia Comăneci, în urmă cu mai mulți ani. (foto mare: imagine ilustrativă)